Nyári tábort tartott a Kankalin

A felnőtteket sokszor a gátlások tartják távol a tánctól, pedig a ritmusérzék már gyerekkorban jól fejleszthető. Ezért a Kankalin Néptáncegyüttes nyári táborai kifejezetten az óvodásokat és az általános iskolásokat célozzák meg, hiszen ez a korosztály még mindenre nagyon nyitott. A kicsik a népi játékokon keresztül szinte észrevétlenül sajátíthatják el a lépéseket és az sem elvetendő, hogy ezáltal egy életre elkötelezhetik magukat a népi kultúra szeretete és ápolása mellett.

Szinte a nulláról kezdte az ismerkedést a néptánccal az idei Kankalin táborban részvevő huszonnégy gyermek.

Együtt vagyok néptáncban Fanni nénivel és Györgyi nénivel, ezért úgy gondoltam, itt a helyem

– mesélte a Vásárhelyi Televíziónak Ocskó Rózsa Angéla. Az egyhetes foglalkozássorozat hétfőn kezdődött a Kankalin székházban és a gyerekek már arra készültek, hogy másnap a szülőknek is megmutatják, mi minden tanultak.

A zene, a ritmusérzék az valahol velünk születik. Az anyaméhen belül, ha a kisgyermekekkel úgy beszél az anyukája, kicsit dudolászik, ha már nullától három éves korig kis kis ölvéli mondókák előkerülnek, az óvoda, az általános iskola, mindenre hangolja a gyerekeket. Én azt gondolom, hogy ez egy fejleszthető és fejlesztendő terület és a magyar kultúrának ez a szerves része kell, hogy legyen

– fogalmazott a VTV-nek Forrainé Kószó Györgyi, a Kankalin Közhasznú Néptánc Egyesület elnöke.

A tánctól elválaszthatalan a zene, amit a gyerekek itt élőben is élvezhettek Kovács Anna Karola, a Csürhe Banda vezetője és Nagy-György Ágnes táncos tolmácsolásában.

Volt ilyen táboros könyv és lehetett választani, hogy melyik táborban vegyünk részt és én ezt választottam. Mert szeretem a hangszereket.

– mondta Olasz Attila Ádám.

A pedagógusok tapasztalata az, hogy akiket a népi kultúra ezzel beszippantot, azokat nem engedi el többé.

A tánc, a mozgás fejleszti a figyelmüket, a fegyelmüket, az gondolom, hogy a kommunikációs készségüket, zenélnek, énekelnek. Tehát annyi féle kompetenciájuk fejlődhet, nem csak a tábor ideje alatt, hanem egész évben az együttes programjai során. Én azt gondolom, hogy érdemes kipróbálni. Úgyhogy mi várjuk vissza szeretettel azokat, akik a táborba jöttek, de azokat is, akik csak úgy szeretnének szeptembertől csatlakozni hozzánk.

– tette hozzá Forrainé.

Előtte még jövő héttől a Kankalin iskolásoknak is tart egy egyhetes nyári tábort.

gyerektáborKankalin Néptáncegyüttesnéptánc