Novák Katalin korábbi tanácsadója szerint egyértelműen hiba volt a kegyelem megadása

Skrabski Fruzsina, aki még a lemondás után is kiállt a volt köztársasági elnök mellett és azt szerette volna, hogy Novák ne távozzon hivatalából. A tegnapi napon Pető Attilával vitatkozott/beszélgetett a kegyelemről. Pető volt az, aki arccal és névvel kiállt, és elmondta, hogy gyermekkorában egy pap zaklatta őt, majd amikor ezt számon akarta kérni a jelenlegi katolikus vezetésen, akkor őt részesítette megrovásban a bíróság egyházi vezetők zaklatásáért.

A beszélgetésen a Telex beszámolói és a helyszínen készített képek alapján elég kevesen voltak, ami mindenképpen probléma, mert ritka az az esemény, amikor két, különbözően gondolkodó ember leül egymással szembe beszélgetni.

Pető Attila arról kérdezte először Skrabskit, hogy jogosnak véli-e, hogy Novák Katalin a lemondása után is hatalmas összegeket kap juttatásként. Ez a konzervatív aktivista és influenszer szerint nem tartozik ehhez a témához, ő sem tud többet a kegyelmi ügyről, mint bárki más, és erről Novák Katalinnal nem beszélgetett. Kijelentette, egyértelműen hogy hiba volt ebben az esetben kegyelmet adni, de nem kellett volna lemondania, és a maga módján, lehetőségei között ő mindent megtett, hogy Nováknak ne kelljen megtennie ezt a lépést. Szerinte ezzel a mostani botránnyal nem az derült ki, hogy van egy titkos élete, hanem az, hogy egyszer volt egy rossz döntése

Skrabski arra volt kíváncsi, hogy miként lehet a gyerekbántalmazásos bűncselekményeket időben észrevenni és megelőzni, mi az a pont, amikor a gyereknek el kell gondolkodnia azon, hogy ami a pappal vagy edzővel történik, az már túllépett a normális fizikai, lelki kapcsolaton? Pető véleménye az, hogy nem a gyerek felelőssége, hogy azon gondolkodjon 8 vagy 10 évesen, hogy ami épp vele történik, az normális-e vagy sem.

Szerinte inkább a gyereken kell megfigyelni, vannak-e jelei annak, hogy vele történt valami. Például ha egy gyerek, aki addig szeretett közösségbe járni, egyszer csak nem akar kijönni a szobájából. Azt mondta, ő maga is olyan volt, aki szeretett színjátszózni, de amint rájött, hogy mi történik vele, egy vágással elvágta a közösségét, mert attól félt, ha ez kitudódik, akkor meg lesz bélyegezve, nem fognak hinni neki.

Pető Attila azt is elmondta, fontos lenne a megfelelő edukáció is, a „bugyiszabály, ami azt jelenti, hogy meg kell tanítani a gyereknek, hogy ki nyúlhat bele a nadrágodba. Senki, adta is meg a gyors választ. Ahogy az is, hogy az áldozatok ingyenes terápiás segítséget kapjanak, ám a nyomozók sincsenek sokszor ezekre az esetekre.

Ám még a gyermekvédelemnél is fontosabb és előbbre való lenne, hogy a gyermek a születéstől kezdte megfelelő oktatást, egészségügyi és szociális ellátást kellene, hogy kapjon, és csak utána jön szóba a gyerekvédelem, amely egy tüneti kezelés már.

A vezetők pszichológiai szűrésről szólva azt mondta, hogy a miniszterelnök a láncolat végéről kezdi el a dolgokat vizsgálni, pedig az elejéről kellene. Skrabski szerint mindenkinél ilyen szűréseket kéne csinálni, akiket gyerekek közelébe engednek, tehát a papoknál és edzőknél is.

A végén a közönség kérdezhetett, ahol elhangzott olyan, aki azt mondta, hogy a bírósági ítélet ellenére sem tudhatjuk, mi történt, vajon tényleg pedofil-e az igazgatója a Bicskei Gyermekotthonnak, bár erre Skrabski Fruzsina azt mondta, hogy nem szeretné, ha az ő estjén meg lenne kérdőjelezve, hogy mi történt Bicskén.

Volt aki szerint Novák Katalin a lemondással nem a felelősséget vállalta, inkább csak elmenekült előle. Megint más a pedofil elkövetők kémiai kasztrálásáról elmélkedett.

Forrás: Telex
A borítókép 2023. decemberében készült (Forrás: Skrabski Fruzsina Facebook)

gyermekvédelemNovák KatalinPető AttilaSkrabski Fruzsina