Novák Katalin Kijevben: Putyin felelőssége a háborúért kristálytiszta

Szombaton Ukrajnába utazott Novák Katalin köztársasági elnök és találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Az MTI szerint Novák többek között arról beszélt Kijevben, hogy „a szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is” – lényegében emiatt kapott Novák meghívást a szomszédos országba.

Ukrajna a holodomor, az 1932-1933-as ukrajnai éhínség évfordulóján jelentette be, hogy egy programot indít, melynek célja az éhező országokba irányított gabonaexport támogatása. Novák arról beszélt, hogy Magyarországnak mint szomszédos országnak fontos a béke és a stabilitás, illetve

Novák arról is beszélt, hogy Magyarország és az Országgyűlés megemlékezik a holodomorról, Magyarország 10 ezer tonna gabona Afrikába való szállítását finanszírozza, 3,5 millió dollár értékben a most meghirdetett program keretében.

Novák elítélte az orosz agressziót, emellett felhívta a figyelmet arra, hogy „az ukrajnai háború a legsürgetőbb és a legfontosabb kihívás a térségünkben. A feleknek vissza kell térniük a tárgyalóasztalhoz, meg kell nyitni a diplomáciai csatornákat, a végső cél pedig az igazságos béke elérése kell legyen, ez mindannyiunk érdeke”.

– fogalmazott.

A programban résztvevők közös nyilatkozatot is elfogadtak, amely szerint a háború kezdete óta 10 millió tonnányi mezőgazdasági termékkel kevesebb jutott a világpiacra, mint az előző év ugyanezen időszakában. Ez azt jelenti, hogy a világon több millió ember élelmezésbiztonsága került súlyos veszélybe. A nyilatkozat rögzíti, hogy Ukrajna a háború ellenére is aktívan dolgozik azon, hogy a nemzetközi partnerekkel együttműködve mezőgazdasági termékekkel lássa el a rászorulókat.

Novák Katalin vasárnap Kárpátaljára utazik majd.

KijevNovák Katalinorosz-ukrán háborúPutyin