Novák Katalin érdemben nem válaszolt a pedofil ügyben kényszerítésért elítélt férfi ügyében – videóval

Az örmény elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón beszélt az elnöki kegyelemről, igaz csak általánosságban az ATV riporterének a kérdésére. A borítóképen Novák Katalin találkozója Vahagn Hacsaturján örmény köztársasági elnökkel.

Az ATV riportere kérdezte Novák Katalin köztársasági elnököt annak a férfinak a kegyelméről, akit a bicskei gyermekotthon pedofíliáért elítélt igazgatójának ügyével kapcsolatban kényszerítés miatt ítélték el, és aki az otthon igazgatóhelyettese volt. A kérdés arra vonatkozott, hogy Novák Katalin megbánta-e a kegyelmi kérvény megadását.

Válaszában Novák Katalin elmondta, hogy a pedofíliát nem támogatja, a leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartja. Elnöksége alatt szerinte nem lesz kegyelem a pedofiloknak (senki sem állította, legalábbis nem találtunk ilyet, hogy pedofilnak adott volna kegyelmet- B. T). A köztársasági elnök arra hivatkozott, hogy a jogszabályi rendelkezés alapján nem köteles ezen döntését indokolni, és ez már 33 éve így van. Éppen ezért természetesnek gondolja, hogy ezek a döntések megosztóak, valamint kérdéseket vetnek fel, amelyre azonban nincsenek válaszok.

A témában több, például a Telex kérdésére Novák Katalin nem volt hajlandó válaszolni. A Telex videóját itt tekinthetik meg:

Ezzel párhuzamosan a Párbeszéd kezdeményezi, hogy a köztársasági elnök lássa el indoklással a kegyelmi döntéseit, és a miniszteri ellenjegyzés után ezeket a döntéseket tegyék közzé a Magyar Közlönyben.

A 444.hu megtalálta K. Endrét, aki viszont a kérdésekre nem kívánt nyilatkozni. Azt mondta, most nem nyilatkozik. Hogy mikor, azt az idő és a jóisten fogja eldönteni.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

kegyelemNovák Katalinsajtótájékoztató