Női Önvédelmi Kör: a magabiztosságot és a veszélyes helyzetek felmérést oktatják majd hétről hétre

Utcai támadások, családon belüli erőszak: a gyengébbik nem védelmét tartják fontosnak az újonnan Hódmezővásárhelyen indult Női Akadémián, első lépésként önvédelmi oktatást tartanak a hölgyeknek minden hétvégén. A cél az, hogy magabiztosságot kapjanak, és elkerüljék, vagy megakadályozzák a támadásokat.

Egyénre szabottan, testmagasságot és erőnlétet figyelembe véve kapnak oktatást instruktorok segítségével a hódmezővásárhelyi hölgyek. A cél az önvédelem, és veszélyes szituációkban az elmenekülés lehetőségének megteremtése. A foglalkozásokat a Hódmezővásárhelyi Lövészegylet sporttermében tartják, ahol később akár csatlakozhatnak is az érdeklődők:


„Egyesületünk alapfeladata a sportlövészet, és a versenyzők képzése, de a Magyar Honvédelmi Sportszövetséghez csatlakozott az országos szövetségünk, így amit ott végeznek, mi is végezhetjük, így az önvédelem, az eszközös védelem, és később a lövészetet és művelhetjük.”

tájékoztatott Kovács Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Polgári Lövészegylet vezetője.

Így csatlakozott a Női Önvédelmi Kör támogatásába a hódmezővásárhelyi egyesület. A foglalkozás alapítója egy olyan csoportot, közösséget szeretne létrehozni, ahol támogatást kapnak azok a nők, akik átestek valamilyen atrocitáson, vagy szeretnének felkészülni a világban rájuk leselkedő esetleges veszélyekre:


Úgy gondolom, hogy ez egy társadalmi probléma, országon világon belül
nagyon sok erőszakos bűncselekménnyel lehet találkozni, és ennek a prevenció a legfontosabb, hogy minél előbb, a nők fel tudják ismerni, hogy ott veszélyhelyzetbe kerülnek, és ezt el tudják hárítani, el tudjanak onnan menekülni.

– mesélte Nyári Júlia, a Női Önvédelmi Kör vezetője.

A gyakorlati oktatáson a fizikai, technikai tudáson kívül pszichológiai, és jogi ismereteket is átadnak. Fontos eleme lesz az önvédelmi foglalkozásoknak, hogy
megtanítsák a nőknek, hogy bármilyen tárgy funkcionálhat olyan eszközként, amivel megvédhetik magukat:

„Aprópénz, nejlonszatyorban pénztárca, kulcscsomó, hihetetlen dolgokra képesek. Az elképzelésünk az, hogy bármit fel lehet használni arra, hogy megvédjük magunkat. ami csak a kezünk ügyébe kerül. Ezt szeretném átadni azoknak a hölgyeknek, akiknek segítségre van szüksége”

-tette hozzá Guba István, instruktor, harcművész.

E mellett számos egyszerű és könnyen kivitelezhető mozdulatokat is
megtanulhatnak majd a szombat délutáni foglalkozásokon a Petőfi utcában.

erőszakhelyzetmagabiztosságNői Akadémianői önvédelmi körNyári Júliaveszélyes