Idén gyakorlatilag megszűnt a magyar hagymatermesztés.
Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy míg húsz éve Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel, idén már csak húsz-harminc hektár volt a makói hagyma területe.
A fő probléma az, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt, az olasz, a spanyol és a német hagymát jóval hatékonyabban tudják megtermelni a versenytársaink. Míg a hazai körülmények között a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést tud produkálni, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a 700-800 mázsás hozamot is elérheti.
A kulcsszó az öntözés, anélkül nincs mire alapozni, a szárazság húsz–ötven százalékos hozamveszteséget okoz. Az idén ugyanis az aszály is súlyos veszteséget okozott, az ország déli részén egyes területeken az elvárható mennyiség felét elvitte a szárazság. A megfelelő vízgazdálkodáshoz szükséges feltételek kiépítése nélkül nincs jövője a magyar hagymának (az olaszoknál is a vízgazdálkodás volt a siker egyik kulcsa).
Makón, a „hagyma városában” s környékén nem terem már hagyma. Van Hagymaháza a településnek, és Hagymatikuma, de eltűntek a hagymaföldek.