Nincs hír az egészségügyi dolgozók félmilliós bérkiegészítéséről – nyár elejére ígérte a kormány

Az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos bérkiegészítésével kapcsolatban semmilyen részletet nem tud a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, kormányrendelet, végrehajtási rendelet erre vonatkozóan még nincs a birtokukban.

Erről a szervezet elnöke, Balogh Zoltán nyilatkozott tegnap az Inforádiónak. Korábban Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, valamikor a nyár elején fogják megkapni az érintettek a beígért bruttó félmillió forintot, novemberben pedig 20 százalékos béremelést hajtanak végre.

Balogh Zoltán szerint az ágazatban tapasztalható bérfeszültségek okán ezt a támogatást valamennyi, az egészségügyben foglalkoztatott szakdolgozónak, szektorsemlegesen kellene biztosítani. A szakember kitért arra is, hogy az egészségügyön kívül a szociális ellátás területén foglalkoztatott ápolók, szakápolók és gondozók létszámának megtartása érdekében ott is beavatkozásra, pénzügyi támogatásra van szükség.

A magyarnál fejlettebb egészségügyi rendszerrel bíró országokban általában legalább 40-50, vagy éppen 100 százalékkal több ápoló tevékenykedik az egészségügyi ellátásban – közölte az elnök, hozzátéve, hogy nemcsak az ápolók száma, hanem a szakképzettségi szintje is fontos, a kettő együtt adja az egészségügyi szolgáltatás színvonalát.

A hazai tendenciát látva kifejtette, hogy a 70 ezer ápolási szakemberen belül egyre növekszik azon kollégák száma, akik alacsonyabb végzettséggel állnak a rendszerbe. Szerinte a mai Magyarországon a 70 ezer ápoló a minimális feladatok ellátásához alapvető, nélkülözhetetlen.

Balogh Zoltán az interjúban hangsúlyozta: nagyon hiányzik a mai rendszerből egy olyan vezető ápolói pozíció, mint a tiszti főorvosé, vagy a tiszti főgyógyszerészé. Szerinte a világ nagyon sok országában már nyitottak a tiszti főápolói pozíció megteremtésére, nálunk is egyre inkább szükség lenne erre.

ápolókGulyás GergelyKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara