Nincs elég vakcina itthon, közben a Pfizer és a BioNTech beperelte a magyar államot

A Politico írt először a csaknem egy éve tartó jogi vitáról a Pfizer és a magyar állam között. A lap birtokába került bírósági iratból az derül ki, hogy a Pfizer partnerével, a BioNTechkel együtt januárban indított eljárást a magyar kormány ellen a Covid–19-oltóanyag-szállítások miatt.

A Pfizer szóvivője megerősítette az ügyet, eszerint az ügy egy belga bíróságon zajlik. A dokumentumból kiderül, hogy a vita 3 millió BioNTech/Pfizer vakcinaadag kifizetéséről szól, mintegy 60 millió euró értékben. Az egész akkor kezdődött, amikor Magyarország 2022 novemberében az ukrajnai konfliktusra hivatkozva értesítette a Pfizert, hogy nem szándékozik fizetni.

A Pfizer Magyarország mellett Lengyelországot is beperelte hasonló ügy miatt. Kedden első fokon megállapodtak abban, hogy a tárgyalást január 30-ra halasztják mindkét ügyben.

Magyarország: Brüsszel miatt van

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azt írta a Népszavának: nyilvánvaló, hogy ezeket a vakcinákat a bizottság feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette a tagállamokra.

Közben a covid ismét terjed Magyarországon, de nem igazán van több vakcina. A 444 ennek kapcsán annak járt utána, hogy bár az adatok és a tapasztalatok is visszaigazolják, hogy terjed a koronavírus itthon, csak korlátozott információ érhető az oltási kampányokról, valamint kevés helyen is lehet felvenni az újabb vakcinákat.

beszerzésbírósági perKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Pfizer/BioNtechvakcinavakcina beszerzés