Nevelő célzattal nem támogatja a kormány városunkat?

Több külföldi sajtó is foglalkozott azzal, hogy a magyar önkormányzatok nem átlátható és normatív alapon kapnak támogatást a kormánytól. Egyesek azt is felvetették, hogy a legharcosabb ellenzéki polgármesterek „nevelő” célzattal nem kaptak egy forintot sem. Mint megírtuk, a Márki-Zay Péter vezette város egy fillér állami támogatást sem kapott.

A Süddeutsche Zeitungnak a kormány sajtóirodája első körben azt válaszolta, hogy akik részt vettek a minisztériumi egyeztetésen, kaptak támogatást. Arra a kérdésre, hogy Hódmezővásárhely miért nem kapott, annak ellenére, hogy egyeztetett a minisztériummal – a satóiroda nem válaszolt.

A német újság azt a kérdéskört is feszegeti, hogy ez az átláthatatlan, nem objektív kritérium-rendszer és a nem normatíva-alapú támogatás beleillik azoknak az önkormányzatokkal szembeni intézkedések sorába, amelyek a Covid-helyzet óta történnek és az önkormányzatokk kivéreztetését célozzák.

A Neues Deutschland portálnak nyilatkozva Márki-Zay Péter polgármester is alapvető problémának látja azt, hogy a kormány nem normatív alapon osztja szét a pénzt az önkormányzatok között. Nem előre meghatározott szempontok alapján dől el, hogy melyik önkormányzat mennyi pénzt kap a kormánytól, hanem az engedelmesség alapján. Vásárhely minden feltételt teljesített, amit a minisztérium kért, formai hiba tehát nem történhetett.

Az nd-aktuell.de cikkében is felvázolják azt a tendenciát, amiről már mi is beszámoltunk, miszerint csak a legharcosabb ellenzéki vezetésű településeket „büntette” a kormány a forrásmegvonással. A német portálnak Márki-Zay Péter azt mondta, hogy a médiával kapcsolatban már végignéztük mindezt, amikor olyan álellenzéki médiát működtet a Fidesz, amelyek visszafogottan kritizálják a kormányt, és nem feltétlenül válnak egyértelműen a rezsim szócsövévé. Az egyszerű médiafogyasztó számára tehát úgy tűnhet, mintha ellenzéki médiát fogyasztana.

Márki-Zay Péter szerint a „lázadó polgármestereket fel akarják őrölni”. Ezt bizonyítja az is, hogy közismerten ellenzéki települések kaptak támogatást, például Szeged is, de a Márki-Zay Péter vagy Baranyi Krisztina vezette önkormányzatok már egy forintot sem.

„Az EU-nál meg kell buknia a politikailag motivált pénzosztásnak, amely diszkriminálja és bünteti azokat az önkormányzatokat, amelyeknek a választási magatartása zavarja a Fideszt” – mondta a polgármester.

Arra a kérdésre, hogy nem fog-e minden magyar önkormányzat elesni az uniós forrásoktól, beleértve az ellenzéki önkormányzatokat is, a jogállamisági eljárások miatt Márki-Zay azt válaszolta, hogy:

Európai UnióFideszkormányMárki-Zay PéterOrbán Viktorrezsitámogatás