Név nélküli plakátokat helyeztek ki három iskolához

Ma reggelre „Ezt az iskolát Márki-Zay miatt nem újítják fel”- feliratú molinókat helyeztek ki három iskolához: azokhoz, melyeknek a felújítása be volt tervezve, de a közbeszerzés meghiúsulása miatt nem valósult meg. A polgármester élő videóban reagált a történtekre.

– A plakátokat név nélkül helyezték el, tehát még azt sem tudjuk mondani, hogy a Fidesz volt, de ki másnak lenne arra pénze, hogy ismét gyűlölködő plakátokat helyezzen el? – fogalmazott Márki-Zay a Nádor utcai Általános Iskola mellett elhelyezett plakát előtt. A másik két iskola, a Klauzál Gábor és a Szent István Általános Iskola előtt is ugyanilyen molinót helyeztek el ismeretlenek.

Márki-Zay elmondta: az iskolákat uniós pénzből akarták felújítani, amikor viszont az önkormányzat átcsoportosítást kért ahhoz, hogy megvalósítsák a felújítást, a kormány ezt két évig nem engedélyezte. Tavaly szeptemberben végül megadták az engedélyt, akkor már új közbeszerzést kellett kiírni, mivel a régi árakon már nem vállalták az eredeti vállalkozók. A kormány ezután az új közbeszerzést akadályozta: több száz kérdést érkezett tőlük hozzá, ami szintén gyanús, hogy akadályoztatás volt a szándék. – A meghiúsult első közbeszerzés után a miniszterelnökséghez, a kormányhoz tartozó Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálynak (KFF) normál esetben 15 nap alatt ki kellett volna adnia egy tanúsítványt – nekünk ezt soha nem adták ki – hangsúlyozta Márki-Zay, majd elmondta: Több mint 3 hónapot vártak rá. Volt olyan vállalkozó, aki saját felelősségre vállalta volna, hogy ha a határidőt nem is tudják tartani, és az unió nem fizetne, benyeli annak költségét is, ami majd 600 millió lett volna. Ennek ellenére a Gulyás Gergely felügyelete alá tartozó KFF soha nem adta ki ezt a tanúsítványt, ami nélkül nem tudták lefolytatni a körbeszerzést.

– A város ezzel szemben a saját projektjeit – kemping, csúszda, városháza torony, óvodafelújítások – meg tudta időben csinálni. Amit a kormány meg tudott akadályozni, az sajnos valóban megállt – jelentette ki a polgármester. A kormánynak, a tankerületnek kell majd többet fizetni energetikára az elmaradt beruházás miatt – tette hozzá.

– Ez egy újabb kísérlet arra, hogy – Lázár János szavaival élve – a vásárhelyiek gondolják meg, hogy kire szavaznak jövőre, mert, mint látszik, a kormány tud akadályozni bizonyos fejlesztéseket. Mi viszont azt is tudjuk, hogy a vásárhelyieknek nem ezek voltak a legfontosabb fejlesztések, ők szabadságban akarnak élni. Nem akartak korrupcióban élni, hanem tisztességes beszerzéseket akartak, az építményadó megszüntetését akarták, szabad várost akartak, és mi ezt nyújtjuk nekik – jelentette ki Márki-Zay Péter.

A polgármester végül az iskola melletti 120 éves templomra mutatva így fejezte ki magát:

Ez a gyönyörűszép templom adjon önöknek erőt. Ez jelképezi azt is, ha Hódmezővásárhely szabadon tud fejlődni, akkor csodákra képes. Én nagyon bízom abban, hogy Önök is szeretetben, békességben és nyugalomban szeretnének élni

– zárta élő bejelentkezését Márki-Zay Péter.

Hódmezővásárhelyi Szent István Általános IskolaHódmezővásárhelyi Tankerületi KözpontKlauzál Gábor Általános IskolaközbeszerzésMárki_zaymolinóNádor utcai iskolaplakát