Netre költöznek a bezárt múzeumok kiállításai

Hazánk szovjet megszállásáról lesz szó elsőként a járványügyi korlátozások miatt bezárni kényszerült hódmezővásárhelyi kulturális intézmények 20-30 részesre tervezett internetes videósorozatában. Ezekben tudományos kutatási eredményeket, évfordulókat, helytörténetet és a későbbre halasztott kiállítások kulisszatitkait is megmutatják.

A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése miatt az összes hódmezővásárhelyi kulturális intézmény is bezárt, kiállításaikat, előadásaikat későbbre halasztották. A munka azonban nem áll meg, az itt dolgozók most olyan munkákat is el tudnak végezni, amelyekre a nyitva tartás alatt nincs lehetőség – mondta el Miklós Péter, Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója az Emlékpontban tartott sajtótájékoztatóján.

A sajtótájékoztatót Facebook-oldalunkon élőben közvetítettük, amely itt visszanézhető:


A régészek éppen a múlt héten Csomorkányon begyűjtött anyagokat dolgozzák föl, a helytörténészek, néprajzkutatók és a művészettörténészek pedig saját gyűjteményük gyarapodásán, állagmegóvásán, tudományos kutatásán dolgoznak.

Ugyanakkor szeretnék a Központhoz tartozó intézmények a nyilvánossággal tartani a kapcsolatot, ezért 8-10 perces anyagokból álló, 20-30 részesre tervezett ismeretterjesztő videósorozaton dolgoznak a Tornyai János Múzeum, az Emlékpont, az Alföldi Galéria és a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely munkatársai. Miklós hangsúlyozta ugyanis, hogy nem csak az a feladatuk, hogy a város tárgyi örökségét feldolgozzák, hanem hogy a vásárhelyiekkel tartsák a kapcsolatot.

Az anyagok elkészítésében szinte valamennyi tudományos munkatársuk részt vesz.

– húzta alá az igazgató. A videókat tegnap már elkezdték forgatni, illetve zajlanak az utómunkálatok is, legkésőbb április 4-én kezdik közzétenni az anyagokat, amikor is a dátumnak megfelelően Magyarország szovjet megszállásának témájával kezdenek – egyébként is az igazgató elmondása szerint cél, hogy a közzétett tartalmakkal kötődjenek az évfordulókhoz, aktualitásokhoz. A feltöltött videókban szó lesz az intézményben dolgozók tudományos kutatásainak eredményeiről, helytörténeti, kulturális és történelmi emlékekről, de a kényszercsúszásban lévő kiállítások kulisszatitkairól is, az Emlékpontba tervezett előadásokat pedig digitális formában megtartják rövidítve.

Lapunk kérdésére Miklós Péter a konkrét tervekről is beszélt. Így a Magyar Tragédia 1944 kiállítóhely kutatói közül Vincze Gábor a vásárhelyre kihelyezett népbírósági perekről és a kuláküldözésről is fog beszélni, de szó esik majd a magyar zsidó költők vásárhelyi momentumairól is. Ahogy a kisfilmek bemutatják majd a helytörténeti gyűjteményeikből Kiss Lajos hódmezővásárhelyi néprajzkutató munkásságát is. Az intézményvezető fogja a közönség elé tárni Badalik Bertalan veszprémi püspök szocializmusbeli meghurcoltatását és a rendszerváltás évfordulója kapcsán az első szabad választás körüli történelmi folyamatokat.

Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze hamarosan a csomorkányi templomrom mellett feltárt kerámialeleteket prezentálja a nézőknek, de az elmúlt évek környékbeli nagyberuházásaihoz kapcsolódó régészeti feltárások eredményét májustól a vírus miatt debütálni nem tudó Építés alatt című kiállítás kulisszatitkai is elő fognak kerülni. Bernáczki Ferenc pedig Kiss Lajos első igazgatóról szóló Múzeumőr kiállítás kínálatából mutat be.

A videókban látni fogjuk Czutor Béla, azaz Béla cigány hegedűjét és Kádár Sándor itáliai katonai iratai is az 1850-60-as évkből, vagy például a vásárhelyi kötődésű köztársasági párt tárgyi emlékeit is. A virtuális közönség megismerheti a képzőművészeti őszi tárlatok világát, benne Kass János alkalmazott grafikáival Képíró Ágnes művészettörténész tolmácsolásában, Terendi Viktória, a múzeum néprajzkutatója pedig a böjthöz és a húsvéthoz köthető tárgyakról oszt meg történeteket – ezeket már írásos formában.

„Igyekszünk a kapcsolatot tartani a közönséggel és a színes mindennapjainkat is bemutatni, nem csak a tárgyainkat”

– foglalta össze Miklós Péter. A digitális tartalmak az egyes intézmények Facebook-oldalain lesznek folyamatosan elérhetőek.

Alföldi GalériaEmlékpontMagyar Tragédia 1944 kiállítóhelyMiklós PéterTornyai János MúzeumTornyai János Múzeum és Közművelődési Központ