Népszerű volt a csomorkányi csillagles

Több mint hetvenen vettek részt a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága által szervezett programon, augusztus közepén.

Az érdeklődők többsége a környező településekről – Kardoskútról, Orosházáról, Tótkomlósról, Hódmezővásárhelyről, Makóról és Szegedről – érkezett. Szép számmal voltak köztük nyugdíjasok és gyermekek is. A csomorkányi templomrom környéke kitűnő helyszínnek bizonyult. Ez a nyílt pusztai környezet ugyanis távol van a településektől, fényforrásoktól, ezért a csillagászati megfigyelést semmilyen fényszennyezés nem zavarta – olvasható a nemzeti park honlapján.

Először egy rövid helytörténeti előadást tartottak Csomorkányról. Szó esett arról, hogyan lett a kis kora Árpád-kori faluból virágzó mezőváros, s hogyan jutott végül a törökök által pusztulásra. A második előadás a Kardoskúti Fehértó részterület természeti értékeiről és a természetvédelem aktuális kérdéseiről szólt.

A nagyszénási Mira Csillagászati Egyesület két tagja elsőként lézeres fénysugárral mutatta be a csillagképeket, majd távcsöves bemutató és megfigyelés következett. Megleshették a teliholdat, a Jupitert és a Szaturnuszt, s azok holdjait is.

csillaghullásCsomorkányKörös-Maros Nemzeti Park