Népszavazást kezdeményeznek a ,,szabad városok”, hogy EU-s válságkezelő támogatást kapjanak a települések

Hogy megkapd, ami a tiéd. Helyből megoldjuk – ezek a fő üzenetei a szabad városok közös kezdeményezésének. Mintegy 30 településből áll – ahogy Karácsony Gergely főpolgármester fogalmazott – a „kezdőcsapat”: kis falutól megyeszékhelyen át a fővárosig, Hódmezővásárhely részvételével fogtak össze a polgármesterek annak érdekében, hogy a településeiken élő polgárok megkaphassák a nekik járó pénzt az Európai Unió válságkezelő támogatásából – tájékoztatta oldalunkat a Szabad Városok Szövetsége.

Mint írják: az együttműködő polgármesterek egyetértenek abban, hogy a kormány gazdasági válságkezelése súlyos kudarc, hiszen a támogatásokból megint csak a kiváltságos keveseknek jutott a legtöbb, miközben az álláskeresők jelentős része semmit nem kapott.

Emlékeztetnek: az Európai Unió mintegy 2500 milliárd forinttal támogatná Magyarországot a válság idején. Ám az Orbán-kormány blokkolja a folyamatot, mert nem hajlandó elfogadni az ún. jogállami kritériumokat, vagyis a támogatásokkal visszaélést megakadályozó korrupcióellenes szabályokat.

Mi, szabad városok és falvak vállaljuk: készek és képesek vagyunk ezen szabályok betartására, arra, hogy az európai támogatást eljuttassuk az emberekhez

– erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester a szabad városok közös kezdeményezését bejelentő rendezvényen.

Ez a pénz nem a kormányé, hanem a magyar embereké. Ha olyan kormányunk van, amely a saját hatalmi érdekeit a válság miatt bajba jutott emberek és vállalkozások érdekei elé sorolja, akkor különösen nagy szükség van az önkormányzatok bevonására

– mondta el Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

Az együttműködő önkormányzatok ennek érdekében vállalják, hogy ugyanarról a kérdésről egyszerre több településen helyi népszavazást kezdeményeznek.

Úgy vélik ugyanis, hogy ha a polgárok hangja, akarata felerősíti az önkormányzatok hangját és akaratát, akkor az immár nem söpörhető le az asztalról. A helyi népszavazásokon feltett kérdés a következő:

egyetért-e azzal, hogy a helyi képviselőtestület, élve felterjesztési jogával kezdeményezze, hogy az Európai Unió válságkezelő támogatásának legalább felét az önkormányzatokon keresztül használja fel Magyarország?

A helyi népszavazások elrendeléséről november végéig dönthetnek a helyi képviselőtestületek, ennek alapján jövő tavasszal valósulhatnak meg a referendumok.

Karácsony GergelyMárki-Zay PéterSzabad Városok Szövetsége