Népszavazás jöhet Lázár János kiemelt beruházásokról szóló törvényéről

A Nemzeti Választási Bizottság az LMP által benyújtott országos népszavazási kezdeményezés tárgyában – 12 igen és 0 nem szavazattal hitelesítette azt a kérdést, amelynek célja a magyar építészetről szóló törvény egyik címének, mégpedig a kiemelt beruházásokkal kapcsolatos rendelkezéseknek a hatályon kívül helyezése.

A párt képviselői azért nyújtottak be népszavazási kérdést, mert szeretnék ezt a rendelkezést hatályon kívül helyezni, mert meglátásuk szerint ez a „törvénytelenség törvénye”. Ez lett „a kormány kedvenc játékszere”, hiszen minden nagy beruházásnál ehhez a jogi eszközhöz folyamodik.

Most tehát azt a kérdést hitelesítették, hogy:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?

A párt korábban már kezdeményezett népszavazást a kiemelt beruházások ellen, az akkor hatályos 2006-os törvényt szerette volna hatályon kívül helyezni. Az a törvény azonban már nem hatályos, mert lényegileg ,,betagozódott” a Lázár János vezette minisztérium által kidolgozott, tavaly decemberben elfogadott új törvénybe, annak a fentebb említett 42. alcímébe.

A mostani határozat ellen felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához lehet fordulni, de később akár alaptörvény-ellenesség miatt az Alkotmánybírósághoz is.

Mindezek után aláírásgyűjtés kezdődhet. Országos népszavazásnál, ha az érvényes aláírások száma eléri a 200 000-t, az Országgyűlésnek el kell rendelnie a népszavazást. Ha az érvényes aláírások száma 100 000 és 200 000 között van, akkor az Országgyűlés hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy elrendeli-e a népszavazást vagy sem.

hitelesítésLMPNemzeti Választási Bizottságnépszavazás