Nemzetközi embercsempész bűnszervezet keretében szállították az illegális határsértőket

A Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség vádat emelt azzal a férfival és hét társával szemben, akik egy nemzetközi embercsempész bűnszervezet keretében vettek részt illegális határsértők magyarországi szállításában. A kép illusztráció.

A vád szerint a csempészek tevékenységét irányító férfi 2022-ben csatlakozott egy illegális migránsok szervezett csempészésével foglalkozó külföldi bűnszervezethez. Megrendelője valamennyi esetben jelezte felé, hogy hány fő, illegálisan átkísért migráns a déli határszakasz mely részén és mikor várakozik felvételre. Ezután a vádlott értesítette társait, majd közülük kijelölte azt a személyt, aki járművébe a határsértőket beszállította, valamint azt a sofőrt is, aki az adott szállítást az út során kíséréssel, előfutóként biztosította.

A csempészek 2022. szeptember 29-e és november 22-e között 31 szállítást végeztek. Ennek során több mint száz főnek nyújtottak segítséget az államhatár jogtalanul, meg nem engedett módon történő átlépéséhez azzal, hogy őket a megadott koordináták szerinti helyre – jellemzően Komárom közelébe, a magyar-szlovák határtérségbe – leszállították.

A főügyészség a vádlottakat bűnszervezetben és társtettességben elkövetett, minősített embercsempészés bűntettével vádolja.

A vádemeléskor kényszerintézkedés alatt álló terheltek bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Csongrád-Csanád vármegyeCsongrád-Csanád Vármegyei FőügyészségembercsempészfőügyészségNemzetközivádemelés