Nemzeti konzultáció: másfél millióan küldték vissza – átláthatóságot kér az aHang és az Egységes Diákfront

És közel 99 százalékban egyetértettek kormány álláspontjaival. Az aHang és az Egységes Diákfront azt kéri, amennyiben a kormánynak nincs takargatnivalója, akkor biztosítsa a civileknek azok megtekintését és az adatok ellenőrizhetőségét.

A magyarok több mint 98 százaléka azonos állásponton van a következő kérdésekben:

  •  1 millió 512 ezren, a válaszadók 98,82 százaléka értett egyet azzal, hogy továbbra is fenn kell tartani a rezsitámogatást.
  •  másfél millió ember (98,01 százalék) szerint az idei évre is ki kell terjeszteni a kamatstopot.
  •  1 millió 496 ezren (97,89 százalék) értettek egyet azzal, hogy fenn kell tartani az extraprofitadót.
  • 1 millió 519 ezren (99,33 százalék) küldték vissza azt a választ, hogy nem szabad engedni, hogy migránsgettók jöjjenek létre Magyarországon.
  • 1 millió 485 ezret (97,72 százalék) is meghaladta azok száma, akik azt válaszolták, hogy a terrorfenyegetettség miatt „Brüsszelnek be kell fejeznie a palesztin szervezetek támogatását”.
  • 1 millió 521 ezren (99,32 százalék) válaszolták azt, hogy fegyverszállítás helyett tűzszünetre és békére van szükség Ukrajnában.
  • 1 millió 514 ezren (99,06 százalék) értettek egyet azzal, hogy „ne fizessünk többet Ukrajna támogatására, amíg a nekünk járó pénzt nem kaptuk meg”.
  • 1 millió 513 ezernél (99,02 százalék) is többen válaszolták azt, hogy még nem adottak a feltételek ahhoz, hogy Ukrajnát felvegyék az Európai Unióba.
  • 1 millió 520 ezren (99,29 százalék) vélekedtek úgy, hogy hogy minden lehetséges módon ki kell állni a magyar gazdákért, és biztosítani kell a magyar mezőgazdaság GMO-mentességét.
  • 1 millió 507 ezren (98,64 százalék) válaszolták azt, hogy tovább kell szigorítani a gyermekvédelmi szabályozást, „amit Brüsszel el akar törölni”.
  • 1 millió 499 ezren (98,15 százalék) válaszolták azt, hogy szigorúbban, akár törvényi szigorítással is fel kell lépni a külföldi befolyásszerzés ellen.

A részletes eredményeket a kormány hivatalos felületein publikálják. De addig is nézze meg minderről Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt.

Nem érvényesül az átláthatóság

Közben az aHang és az Egységes Diákfront közleményt adott, ki, melyben azt írják, hogy szerintük mivel a legminimálisabb szinten sem érvényesül a transzparencia a kormánynak visszaküldött ívekkel kapcsolatban, így ezen adatok hitelessége is kérdéses.

Mindaddig, amíg a kormány nem mutatja meg a beérkezett íveket fizikailag, amíg nem ellenőrizhető a válaszadások hitelessége, valamint amíg nem ismerhető meg, hogy hogyan és milyen formában dolgozták fel ilyen rövid idő alatt ezeknek az íveknek a tartalmát, addig mindezt egy hasraütésszerűen bemondott számnak tartjuk. Ha a kormánynak nincs takargatnivalója a konzultációs ívek kapcsán, akkor biztosítson lehetőséget a civileknek, hogy megnézhessék azokat, és ellenőrizhessék az adatok hitelességét!

szögezte le és kérte Szalóki Viktor.

Azt hozzátették, hogy a számukra visszajuttatott nemzeti konzultációkat mindenkinek lesz lehetősége megnézni.

Hogy mennyire hiteles olykor egy ilyen, irányított kérdések által összeállított, nem egészen tudományos ,,közvéleménykutatás”, azt már a 80-as évek közepén ,,modellezték” Angliában, az Igenis, miniszterelnök úr! című sorozatban:

aHangálláspontEgységes Diákfronteredménynemzeti konzultációvásárhelyi hírek