Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság: jogszerűen használták a Pegasust – a vizsgálat egy része 2051-ig titkos

Elkészült a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálata a Pegasus kémszoftverrel kapcsolatban. A Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos által vezetett intézmény a jelentés nyilvános részében mindent rendben talált. Viszont van egy további, nem nyilvános változat, amely 2050. december 31-ig titkos.

Péterfalvi hétfői sajtótájékoztatóján jelentésének csupán a nyilvánosság számára elérhető verzióját prezentálta. A jelentésnek ugyanis van egy 2050. december 31-ig titkosított része is. A HVG kérdésére az adatvédelmi biztos azt mondta, hogy a jelentésnek ez a része folyamatosan bővül.

Azt is hozzátette, összesen mintegy száz esetben vizsgálták, jogszerű volt-e Magyarországon a Pegasus-kémszoftver használata, és állítása szerint minden esetben jogszerűnek találták azt. Arra nem válaszolt, hogy mely szervezet(ek) vásárolt(ak) a kémszoftverből, és mennyi ideig használták azt, mondván, ezek minősített adatok.

Állítása szerint összesen hatszor kérték az Amnesty Internationaltól azt a telefonszámlistát, ami alapján Magyarországon a Direkt36 publikálta oknyomozó cikkeit a megfigyeltekről, de azt nem kapta meg. A biztos szerint az sem világos, hogy hogyan és honnan szivároghatott ki a telefonszámlista, valamint mivel nincsen birtokukban, annak hitelességét sem tudják ellenőrizni. Feljelentést is fognak tenni azért, hogy kiderüljön, történt-e adattal való visszaélés a szivárogtatások során.

Azt is elárulta, informatikai szakértőt is felkértek a szoftver vizsgálatára, aki szintén megjegyezte, hogy nem tudni, hogy a cikkek alapjául szolgáló telefonszámlistát ki és mi alapján készítette el, valamint hogy az hogyan került az újságírókhoz.

Forrás: HVG

kémszoftverNemzeti Adatvédelmi és Információszabadság HatóságPegasusPéterfalvi Attila