Nem veszik át a reformátusok a mártélyi iskolát

Egy évet kért tőlük az önkormányzat, de az egyház szerint rosszak a körülmények, sokmilliós mínuszra jöttek volna ki. A falu még az ombudsmanban bízik, de egyre valószínűbb, hogy bezár a mártélyi iskola.

Ahogyan tegnap megírtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma állította egy sajtómegkeresésre adott válaszul, hogy Putz Anita mártélyi polgármester Maruzsa Zoltánnal való tárgyalásán azt mondta, a helyi református egyház iskolát hozna létre Mártélyon. Ma azonban újságírói kérdésre a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkipásztora arról beszélt: érkezett az önkormányzattól ilyen kérés, de azt nem tudják teljesíteni.

– Pénteken délelőtt háromnegyed tízkor keresett meg Mártély polgármestere és alpolgármestere és azt kérték tőlünk, hogy a Szőnyi Benjamin Református Általános Iskola telephelyeként működjön tovább – mondta mai sajtótájékoztatóján Bán Csaba.

– Nagyon rövid volt az idő, a mi álláspontunk is közelít ahhoz, amit a Klik vezetése mond, és amit Kiss-Rigó László megyéspüspök úr is mondott – utalva az iskolába beíratott alacsony gyereklétszámra.

„Azt a kérést, amit megfogalmaztak, azt borzalmas nehéz lenne teljesíteni. Én a polgármester asszonyt kértem, hogy ha minden körülmény rendelkezésünkre áll, akkor beszélhetünk róla egy évre, de tegnap délután szóltam neki, hogy nincs minden körülmény meg, ezért nem tudunk segíteni” – összegezte az elmúlt napokat Bán Csaba. Elmondása szerint sok egyházi és világi engedélyre van szükség és több milliós mínuszban jöttek volna ki a fenntartással.

Lapunk úgy tudja, Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosa vizsgálja az ügyet, a falu még abban bízik, hogy ahogy korábban a tankerület több döntését, úgy esetlegesen ezt is jogszerűtlennek minősítené az ombudsman, aminek esetleg lehet jogi kötőereje arra nézve, hogy a tankerület folytassa az iskola működtetését. Ha ez nem jön be, egyre valószínűbb, hogy lakat kerül Mártély általános iskolájára.

Kerestük az ügyben Putz Anitát, de bár mára nyilatkozatot ígért, többszöri próbálkozásunk ellenére sem tudtuk elérni telefonon. Holnapra viszont sajtótájékoztatót hívott össze a témában. Amint sikerül az oktatási ombudsman hivatalától információt szerezni az esetleges vizsgálatról, frissítjük a cikkünket.

Bán CsabaHódmezővásárhely-Ótemplomi Református EgyházközségiskolaMártélyMártélyi iskolareformátusVarga Tamás Általános Iskola