Nem vágott földhöz senkit az ötven forintos díjemelés

Köszönőviszonyban sincs a valóság, a NER-média a júliusi parkolási díjemelését tálaló címeivel. Az ötvenforintos emelés annyit jelent, mintha valaki egy fél liter hatósági áras benzint vagy gázolajat döntött volna az üzemanyagtartályba.

Péntektől brutálisan emelkedtek a parkolási díjak”, „Brutális díjemelés: huszonöt százalékkal drágul a parkolás” harsogták a kattintásvadász címek, amikor a vásárhelyi közgyűlés döntésével július 1-jétől az addigi 200 forintos parkolási díj 250 forintra emelkedett.

A fizetőparkolókat használó, s jegyet is vásárló autósok az első napokban nem is a belvárosban tették le a kocsijukat, hanem ahhoz közel, általában a Penny vagy a Family Center parkolójában hagyták. De csak az első két nap.

Bő egy hónappal később – és a kezdeti médiapánik lecsengését követően – az autósok már csak nevetnek a félelemkeltésen.

– Mi az az ötven forintos emelés? Az első nap a híradásokat, meg a Facebookot olvasva azt hittem, hogy legalább ezer forint lesz az óránkénti díj? De ez, hogy ötven forintot emeltek rajta? Ugyan már! Ez egy deci hatósági áras benzin ára – nevetett Kovaloszki Béla, aki a kórházi parkolóautomatánál állt sorba, hogy jegyet váltson.

– Igencsak olcsó Vásárhelyen a fizetőparkolóban állni, már legalábbis a szegedi vagy a kecskeméti díjakhoz képest. A fővárosit már nem is említem – ezt már Jakab Ferenc mondta, aki munkája miatt szinte naponta Vásárhelyre autózik, de gyakran megfordul az említett nagyvárosokban is.

Szerencsére aprópénzért lehet parkolójegyet váltani

– Most vettem a lányomnak egy túrós buktát és a dobozos kakaót, az első több mint háromszor drágább volt, mint az emelés összege, a második meg a sokszorosa. Gondolkodtam is, hogy majdnem meg is tudom venni ebből az összegből az ezer forintos napi jegyet is. De fizettem és nem tört ki a világvége! – nevette el magát Kiss Irén. – Csakhogy nem állok itt egész nap, egy rövid ügyet intéztem a bankfiókban – mondta, majd beszállt a Városház utcán leparkolt autójába, s elhajtott. Nem sokáig maradt üresen a kocsija helye, máris egy újabb jármű kanyarodott a helyére.

– Sok helyen nem kellett eddig parkolási jegyet váltanom, mert teljesen elektromos az autóm. Így bizony számomra ez egy teljesen új helyzet. Úgy tudom, hogy erre is váltani kell – mondta egy a neve elhallgatását kérő férfi. Aki azonnal hozzátette és mutatta is, hogy két órára vett parkolójegyet, amit a szélvédő mögé, jól látható helyre tett ki. –  Átérzem azok helyzetét, akik az üzemanyag utáni hajsza miatt bliccelni akarnak, hiszen hiába a hatósági ár, egy tank benzin a húszezer forintot is meghaladja. A kocsimat pedig a még ingyenes töltőknél „tankolom” meg – közölte. Azzal, hogy azonban ő még csak a kevés, ebből a szempontból is „szerencsés” autótulajdonos közé tartozik. Igaz, ő is egy réges-régi dízel Golffal kezdte, no meg 20 forintot gázolajárral.

díjemeléskattintásvadászparkolás