Nem túl népszerű a ,,magyar Erasmus” program

Az Unió által támogatott Erasmus programra nem lehet a magyar alapítványi egyetemeken keresztül külföldre jutni, így a Tempus Közalapítványon keresztül a kormányzat elindította a Pannónia programot, amely azonban a várt kapacitásnak csupán 10%-ával működik jelenleg.

Idén augusztusban több mint 200, szeptemberben pedig több mint 500 magyar egyetemi hallgató kelt útra a Pannónia program keretében, hogy “meghódítsák a világot” és nemzetközi tapasztalatokra, ismeretekre tegyenek szert, tudta meg a Tempus Közalapítványtól a Népszava.

A programot azután vezették be, hogy jogállamisági problémák miatt az alapítványi fenntartásba került magyar egyetemeket kizárták az EU által finanszírozott, és hallgatók tízezrei által igénybe vett Erasmus programból, emellett 2022 vége óta nem vehetnek részt az EU által finanszírozott Horizont Európa kutatás-fejlesztési programban sem.

A kormányzat az Erasmust helyettesítő Pannónia program indulását már 2023 decemberében bejelentette, 10 milliárd forintos keretösszeggel, és Hankó Balázs, jelenleg kultúráért és innovációért felelős miniszter, akkor még felsősoktatási államtitkár, azt várta, hogy a Pannónia programban idén 8 ezer fő vehet részt.

A portál a Tempustól azt tudta meg, hogy ehhez képest augusztusban valamivel több mint 200, szeptemberben pedig több mint 500, tehát eddig 700 magyar egyetemi hallgató kelt útra a Pannónia program keretében.

A Népszava megjegyzi, hogy az (egyelőre?) alacsony szám azért is meglepő, mert a Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint a Pannónia program keretében már több mint négyezer egyetemközi együttműködés jött létre a hazai modellváltó egyetemek és külföldi intézmények között. Ezt máshol is megerősítette a Közalapítvány.

Az új program népszerűségét lehet az sem növeli, hogy a hétvégén Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a hétvégén a köztévének azt nyilatkozta, hogy a Pannónia Ösztöndíjprogram része, hogy az abban résztvevő tanulóknak a külföldi egyetemekről hazatérve, a diplomaszerzés után itthon elhelyezkedve kell a nemzetet segíteniük tudásukkal.

Az eredeti, tehát az Erasmus+ programban tavaly még mintegy 10 ezer magyar hallgató vett részt.

Borítókép: Pannónia ösztöndíjasok; pannoniaosztondij.hu

egyetemekErasmus+Hankó BalázsmodellváltásVarga-Bajusz Veronika