Nem tettek még trafiboxot a Jókai utcára…

Tavaly jelent meg az egyik szakportálon, hogy a vásárhelyi Jókai utca 48. szám elé helyeznek ki trafiboxot, azaz olyan dobozt, melybe a rendőrség hol beleteszi a trafipaxot, hol kiveszi onnét. Ez azóta sem került ki oda.

Igencsak forgalmas a vásárhelyi Jókai utca, főleg a katolikus temető és a Szántó Kovács János utca között. Tavaly már megírtuk, hogy a Vezess.hu szakportál információi szerint 48 darab trafiboxot helyeznek üzembe 2023. végéig. Akkor még 46 készülék működött országszerte.

A trafibox ötlete amúgy egy rendőr ötletéből született eredetileg. A mintegy két méter magas szerkezet tulajdonképpen egy nagyjából 80 centis doboz, amely helytől függően körülbelül 100–120 centi magas fémcsövön áll az adott út mellett, és egy üvegablak van rajta, melyen keresztül mér a műszer.

Állítólag vidéki városokban 3–4 ilyen dobozt is képes lehet eredményesen kiszolgálni egyetlen mobil traffipax, melyet a rendőrök meglepetésszerűen helyeznek be a dobozba, így leginkább elrettentő hatása van, mert nem lehet tudni, hogy mikor mérnek. Csak a készülék trafiboxba helyezéséhez és üzembe állításához kell rendőr, utána magától rögzíti a gyorshajtásokat.

Megnéztük tavaly júliusban, majd tegnap is a kiszemelt helyszínt, trafiboxnak nyomát sem találtuk – de nem láttunk ilyet sem a Jókai utcán, se sehol máshol a városban. A vezess.hu most azt írja, hogy hamarosan újabb 200-at telepítenek országszerte. Az általuk közzétett listában azonban nem is szerepel Vásárhely. Szegedre azonban 9 elhelyezését is tervezik, de kap ilyet Békéscsaba is.

Olvasóink hívták fel a figyelmünket arra, hogy a trafiboxhoz hasonló elven mégis mérik a közlekedők sebességét a vásárhelyi kapitányság munkatársai. Mégpedig – ahogy az egyébként hosszabb ideje teljesen közismert – abból a rendőrautóból, mely időnként a városi kapitányság parkolója előtt állítanak le, s melyben időnként hol ott a sebességmérő, hol pedig nincs. Azt azonban hogy benne van-e, csak az látja, aki gyalogosan sétál el mellette.

A kapitányság előtti rendőrségi Skoda is trafiboxként működik

Az autós trafibox jótékony hatását egyébként minden közlekedő érzi, legyen gyalog vagy bármilyen járművel, a sofőrök – ha ott a rendőrségi jármű – szinte lépésben hajtanak (egyébként is 30-as sebességkorlátozás van itt térvényben). A Lázár és Dr. Rapcsák utca kereszteződésében, illetve a dohányboltnál lévő forgalmas gyalogátkelőkön ilyenkor nyugodtan át lehet ballagni, a járművezetők felettébb udvariasan még intenek is mindenkinek, hogy nyugodtan menjenek.

Hódmezővásárhelyjókai utcasebességméréstrafiboxtrafipaxvásárhelyi hírek