Nem Szél István lesz a Fidesz polgármesterjelöltje Vásárhelyen

Ritka pillanathoz érkeztünk, a Lázár Jánoshoz köthető Promenád 24-en interjút olvashatunk. Ma Szél István, a miniszter helyi hadsegédje, Székkutas polgármestere, földbirtokos, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei elnöke, a Hódmezővásárhelyi Fidesz elnöke válaszolt a nem túl acélos kérdésekre. Az (a propagandistáknál megszokott módon) nem derül ki, kivel is beszélgetett a politikus. Ebből a cikkből tudható, ha igaz, hogy noha a párt városi elnöke lett, nem ő lesz a Fidesz polgármesterjelöltje Vásárhelyen, neki az a dolga, hogy jó jelöltjük legyen.

Arról, hogy nem ő lesz, igazat mondhatott, ám számos állításáról már nem mondható el ugyanez. Kigyűjtöttünk néhányat – a teljesség igénye nélkül -, amelyek cáfolhatóak:

Szél szerint a tavalyi országos választáson eldőlt a jelenlegi polgármester mérlege. A tény ezzel szemben az, hogy akkor nem polgármestert választottak a vásárhelyiek, akik szerintünk képesek különbséget tenni a polgármesterség, az országgyűlési képviselőség és a miniszterelnökség között. Márki-Zay Péter mérlege, ami a várost illeti a honlapján nyomonkövethető, eszerint a 2019-es ígéreteinek 82,8% teljesült, részben megvalósult 3,4%, folyamatban van 5,1%, problémás 5,1%.

Szél állítja, hogy azoknak az állami finanszírozású projekteknek az elmaradásáért, – amelyek valójában a kormány által Vásárhely elé gördített akadályok miatt nem valósultak meg – egyedül Márki-Zay Péter a felelős, hiszen ő a vezető. Ez különösen a Modern Városok Program esetében érdekes kijelentés, amelynek egyes programpontjai azért nem valósultak meg – és nem csak városunkban, hanem országszerte – mert a kormány messze nem biztosított annyi forrást, mint amennyit korábban oly bátran ígért. A különböző programelemekről itt írtunk.

A pénzbüntetés a Fidesznek nem számít

Szél István azt is mondja, hogy „Az igazság feltárására és annak bemutatására, a következő időszakban is rendszeresen számíthatnak a vásárhelyiek. A Márki-Zay által kirótt pénzbüntetések sem fognak bennünket visszatartani.” – ami a mi olvasatunkban azt jelenti, hogy féligazságok, csúsztatások ezentúl is minden nyilvános felületen futnak majd a helyi Fidesz részéről, még akkor is, ha ezek pénzbírsággal sújthatóak, azaz valóban illegálisak, büntethetőek.

Szél azt is megmagyarázza, hogy Márki-Zayval nem lehet együttműködni, és némi riporteri rásegítéssel az „amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten” közmondást idézi. Azt állítja: „Ez egy olyan örök érvényű igazság, amit minden hódmezővásárhelyi jól ismer.” Nem mennénk bele olyan filozófiai mélységű értekezésbe, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás, de Márki-Zay kormányt ekéző megnyilvánulásai abszolút érthetőek, ha arra gondolunk, hogy például két éven át várnak egy egyszerű átcsoportosításra, a kormány miatt hiába, vagy annak tudatában, hogy Hódmezővásárhely volt az egyetlen megyei jogú város, amelytől a rezsitámogatást is sajnálták. Ennek fényében a Szél általi fogadjistent érteni véljük.

A felkérdezős interjú ott kezd különös fordulatot venni, amikor Szél arról beszél, hogy Márki-Zay „Amerikából hazatelepített ember”, és egy egészen különös állítást is tesz: „Az amerikaiak ott vannak Márki-Zayék spájzában.”

Legyenek „bátorak” a szavazóik

Vélhetően Szél a tavalyi, Action for Democracy által, Amerikában gyűjtött adományokra gondol, aminek utolsó fillérével elszámolt a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és amit a Számvevőszék mellett a NAV, a NAIH, és a titkosszolgálatok is átvilágítottak és mindent rendben találtak. Mellesleg a vizsgálatokat sem a Szél István lakhelyének is helyet adó Bercsényi utcában végezték a hatóságok, mert a mozgalom székhelye Budapesten található.

Végezetül azt is megüzente a vásárhelyi fideszeseknek, hogy legyenek bátorak.

FideszHódmezővásárhelyönkormányzati választáspolgármester-választásPromenád24Szél István