Nem nagyon lesznek új természettudomány tanárok a jövőben

Mindössze 1550-en kerültek be idén az ötéves tanárképzésbe, és még közöttük is alig vannak, akik természettudományi tárgyakat oktatnának, Szegeden is mindössze öt (!) jelentkező volt – derül ki a Népszava cikkéből.

A felvi.hu adatai alapján azt írták, a Szegedi Tudományegyetemen is az angol tarolt (55), közülük 3-an készülnek angol-biológia, 2-en angol-földrajz tanárnak. Angol-matek szakra senkit nem vettek fel, magyar-matek szakra 1 főt, kémiatanári képzést pedig meg sem hirdettek. A legtöbben itt is angol-történelem (15 fő) és angol-magyar (12 fő) tanári képzésre jutottak be.

A pedagógusképzés területére (amely valamennyi pedagógiai képzést magába foglalja) az idei általános felvételi eljárásban több mint 10,5 ezer főt vettek fel országszerte. A legkritikusabb képzési terület az osztatlan tanári képzés, hiszen elsősorban itt képzik a közismereti (például magyart, történelmet, matematikát, természettudományokat, idegen nyelveket tanító) tanárokat, akikből jelenleg a legnagyobb hiány van a köznevelésben. A felvettek száma (1550 fő) pedig alig haladja meg a tavalyi eredményeket (1458).

felsőoktatásfelvételioktatáspedagógusképzésSzegedi TudományegyetemSZTE