Nem nagyon érkezik uniós pénz hazánkba nyárig

A Portfolio úgy értesült, hogy kicsi az esély, hogy az év második feléig jelentős tételeket szabadítson fel az Európai Bizottság a magyar költségvetésnek.

Március végéig kellene teljesíteni az igazságügyi reformokat, de az ezzel kapcsolatos tárgyalások lelassultak, ráadásul ez sem oldana fel minden tételt a 22 milliárd eurós kohéziós támogatásból és az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alapból. A Portfolió forrásai megerősítették, hogy a jogállamisági eljárás által érintett 55 százalék esetében nem lesz azonnali feloldás.

Navracsics Tibor, az EU-s tárgyalásokért felelős miniszter korábban többször hangoztatta, hogy a határidőig Magyarország eleget tesz a követelményeknek és megkapjuk az eddig visszatartott pénzeket, a héten azonban már sokkal homályosabban fogalmazott.

Mint azt megírtuk múlt héten, a kormány az uniós forrásokhoz köti a Modern Városok Program fejlesztéseit. Hódmezővásárhelynek ígérték a második legtöbb, szám szerint 18 projektet a programban, mindebből egy valósult meg, a tram-train.

Európai BizottságNavracsics Tiboruniós támogatás