Nem működik a ,,beszolgáltatási” törvény

A napi.hu-nak Vámos György, a boltláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: komoly rendszer elindítása nem lett volna megoldható februárig, ezért lett a tervek benyújtási határideje május vége. Az is kérdés, kinek és mivel kellene elszállítani a közeli lejáratú élelmiszereket.

Mint arról beszámoltunk, a törvény szerint a 100 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező boltláncok – köztük az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco – kötelesek a 48 órán belül lejáró termékeket felajánlani az élelmiszerláncért felelő hatóság, a Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) felügyelete alá tartozó állami tulajdonú Élelmiszermentő Központ Nonprofit (ÉMK) Kft.-nek.

A törvény február 1-jén hatályba lépett, de nem indult el az élelmiszermentés egyelőre sehol. Egy, a magyarországi boltláncok működését jól ismerő, de neve elhallgatását kérő forrás a napi.hu-nak azt mondta: komoly problémákat vet fel a szabályozás, egyúttal hozzáfűzte, még nincsenek meg a konkrét részletszabályok, így a különböző javaslatok még változhatnak. – Az egyik legnagyobb probléma, hogy ki fogja elszállítani a boltok által felajánlott, lejárat előtti termékeket. A minap felmerült az állami oldalról egy olyan ötlet, hogy ezt is a boltláncoknak kellene megoldania. Reméljük ez tényleg ötlet marad és nem így lesz, ez volna ugyanis az egyik legrosszabb verzió. A kiskereskedelemben ugyanis jelentős a munkaerőhiány, például eladóból is kevés van, a sofőröket pedig egyenesen vadászni kell – mondta a forrásuk.

A lejáró termékek elszállítására többletkapacitás kellene, ami nincs. Ennek eredményeként ellátási problémák alakulhatnak ki, végső esetben átmenetileg kiürülhetnek a polcok a boltokban – tette hozzá.

Lázár János többször beszélt arról, hogy a multik helyett egy hazai tulajdonban lévő kiskereskedelmi üzletláncnak kellene uralnia a magyar piacot, és ennek létrejöttében a kormányzatnak is szerepet kell vállalnia. 

élelmiszer mentésélelmiszeriparkereskedelemNÉBIHtörvényüzletlánc