Nem marad bugyirózsaszín a könyvtár

Hogy milyenre festik, az még nem dőlt el, de az biztos, hogy 12,5 millió forintból tejesen megújul mindkét épületrész homlokzata, díszestől, verébdeszkástól, mindenestől.

A kivitelezők korábban már leverték az épület lábazatát, s állványerdő takarja most a falakat. A Németh László Városi Könyvtár kettős épülete felújításának folytatásaként most külső renoválás is zajlik, melynek befejezésére 60 napja van a kivitelezőnek.

– A könyvtárfelújításnak ez már az ötödik lépése – mondta Molnárné Kőfalvi Ágnes projektmenedzser, műszaki ellenőr. – Legelőször megcsináltattuk a tetőt, hogy ne ázzon be az épület, másodjára megtörtént az emeleti irodarész nyílászárói cseréje. Harmadjára a olvasó/előadó terem energetikai korszerűsítése zajlott, mely a korábbi üvegfal befalazása mellett a nyílászárók cseréjével is járt. A negyedik lépés az év elején történt, a belső festéssel, megszüntetve ezzel az évek óta látható beázási nyomokat előbb a gyerek, majd a felnőtt könyvtárban. A jelenlegi teljes homlokzatfelújítás pedig az ötödik, amit a város szintén önerőből finanszírozott, s még hátra van az épület teljes energetikai korszerűsítése, de az már TOP-os pályázat segítségével. – A felújítás során megmaradnak a régi nyílászárók, azaz az ablakok és a kapu, a kivitelező csupán megjavítja és átfesti azokat – tette hozzá.

Állványerdő mögött…

– A tető verébdeszkáján beázott a homlokzat és a víz befolyt a pincébe is. Mi levertük a felázott vakolatot, s helyébe úgynevezett lélegző vakolatot teszünk fel. A teljes homlokzatot felújítjuk a gipszdíszeket újrakészítjük, s új verébdeszkákat is felhelyezünk, s a teljes homlokzatot és az ablakokat és a kaput is újrafestjük – sorolta a munkálatokat Jantó Sándor, a kivitelezést közbeszerzésen elnyert, makói Mester-Bauholding Kft. ügyvezetője. Mint elmondta: három hete vonultak, fel, a munkavégzés határideje pedig az idei esztendő vége.

Jantó Sándor az egyik leemelt gipszből készült díszítőelemmel. Újat öntenek helyette.

Annyi bizonyos, hogy az épület nem marad bugyirózsaszín, de hogy az milyen lesz, arra még nem adta áldását a városi főépítész.

HódmezővásárhelyhomlokzatfelújításKönyvtárVásárhelyvásárhelyi hírek