Nem létező adatokkal kommunikálhatott Merkely Béla?

Legalábbis Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint. Szél még októberben kérte ki azokat az adatokat, amelyeket Merkely kommunikált ősszel, miszerint kizárólag 65 év alatti oltatlanok vannak lélegeztetőgépen. Több mint egy hónap után a képviselőnő azt a választ kapta, hogy erre vonatkozó adatok, így, ebben a formában legalábbis nem léteznek.

Október végén Merkely Béla, a SOTE rektora négy egyetemi klinika „rendszeresen egyeztetett adataira” hivatkozott, amikor azt állította, hogy kizárólag 65 év alatti oltatlanok vannak lélegeztetőgépen. Szél Bernadett független parlamenti képviselő ezeket az adatokat kérte, ám sosem kapta meg azokat – írja a 24.hu.

Szél Facebook posztjában azt írja, hogy amikor ki akarta kérni ezeket az adatokat, akkor először 15 napot kér, majd ezt 45-re módosította, most pedig a SOTE azt válaszolta, hogy: „Sajnálattal tájékoztatom, hogy az Ön által kért adatokat a Semmelweis Egyetem nem tudja az Ön rendelkezésére bocsátani, mert azokat a kért formában nem kezeli és a fentiek alapján nem is köteles előállítani.”

Szél Bernadett egyébként azt kérte, hogy adják ki a kórházban ápoltak, lélegeztetőgépen levők, illetve elhunytak oltottsági adatait. Ezen túlmenően kérte, küldje el a SOTE azt is, az oltottak hány és milyen típusú oltást kaptak, és milyen a betegek kormegoszlása.

A képviselő kérdése most az, hogy ha nincs semmilyen adatuk a kórházban és lélegeztetőn levők oltottságáról, akkor Merkely Béla október végén mégis milyen adatokat közölt? Mi alapján mondta azt, hogy „a négy egyetem rendszeresen egyeztetett adatai szerint” nincs oltott lélegeztetőn? Ha vannak adatai, miért nem árulja el? Miért hétpecsétes államtitok Magyarországon minden alapvető járványügyi információ?

adatokKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Merkely BélaSzél Bernadett