Nem lesz vizsgálóbizottság a lakóparki halálesetek miatt

A Nyugdíjas Lakóparkban történt, a helyi ellenzéki sajtóban nyilvánosságra hozott és ott politikai üggyé felfújt halálesetek miatt vívtak szópárbajt napirend előtt a közgyűlés résztvevői. A testület, egy szükséges szavazat híján, nem állított fel a vizsgálóbizottságot. Megvárják a rendőrségi eljárás végét.

Hét igen szavazatot kapott, így Horváth Zoltán javaslatát elvetve, nem állított fel vizsgálóbizottságot mai ülésén a közgyűlés a lakóparki – a helyi ellenzéki médiában politikai üggyé felfújt – halálesetek miatt. A helyi ellenzék képviselői kivonultak a teremből.

A személyeskedő, napirend előtt vitát Bálint Gabriella képviselő indította, aki kérdésekkel fordult a lakópark ügyében Berényi Károly egészségért és szociális ügyekért felelős alpolgármesterhez. – Szomorú dolog történt, sokan megkérdezték, hogyan fordulhat elő ilyen méltatlan eset – utalt a halálesetre. Nem tudhatjuk, hogy a 93 éves férfi hogyan hagyott itt bennünket, de megrázó a másik, 81 éves lakó esete is, akit halála után fél nappal a gondozói találták meg. Mindez az intézmény vezetője, a munkatársai és a fenntartója felelőssége is. Hogy zajlott az igen rövid vizsgálat? – érdeklődött, s kérte, állítsák helyre a lakópark működését, hogy „méltó legyen korábbi jó híréhez”.

A vitát Bálint Gabriella napirend előtti felszólalása váltotta ki.

Kis Andrea képviselő hozzászólásában hiányolta, hogy egy rendkívüli közgyűlésen nem lettek tájékoztatva a történtekről. – Kedves fideszes képviselők, egy 11 évvel ezelőtti rendkívüli halálesetkor rendkívüli közgyűlés lett összehívva, de soha nem kovácsoltak erről politikai tőkét! – fordult a helyi ellenzékhez. – Amikor Almási István betegségéről tudtunk, egy később fideszessé vált újságíró keresett meg ezzel kapcsolatos kérdéseivel, de elhajtottam – mondta. Nyomatékosan kérte, a helyi ellenzéket: ne akarjanak politikai tőkét kovácsolni a történtekből!

Márki-Zay Péter polgármester erre reagálva felolvasta Krupiczer Ferenc és Kis Andrea a Fidesz helyi hírportálján tett nyilatkozatai bevezetőit. Kis Andrea erre azt mondta, hogy a Városi Tévé és a Hódpress nem kereste meg egyszer sem (Márki-Zay Péter: a Hódpressen a képviselő-asszony engem kritizált). Más esetekben pedig a képviselőket összehívták, hogy tájékoztassák őket, ne a sajtóból tudják meg, mi történt.

Márki-Zay Péter erre azt mondta: – Nincs olyan információnk, amit széles körben ne hoztunk volna a nyilvánosságra. Az a rendkívüli, hogy a halálesetet politikai mocskolódásra lehet felhasználni.

Krupiczer Ferenc azt kérdezte: mi a kifogásolni való abban, hogy vizsgálóbizottság felállítását kérte (az említett portálon). Márki-Zay Péter szerint a szövegben szereplő feltételezés az: „felmerülhet személyi, ellenőrzési probléma”. A polgármesterrel folytatott vita végén Krupiczer Ferenc (egy időre) távozott a közgyűlési teremből.

Berényi Károly alpolgármester azt mondta: ez az eset nem függ össze az egészségüggyel, a Nyugdíjas Lakópark nem szociális intézmény, szakmailag így nem tud megnyilvánulni a történtekről. Hozzátette: egyetért Kis Andreával, nem kell ebből politikai tőkét kovácsolni, ahogy a korábban Bálint Gabriella által vezetett Kovács-Küry Időskorúak Otthonában történt halálesetekből sem kovácsoltak.

Márki-Zay Péter azt mondta Bálint Gabriellának, a lakópark nem szociális intézmény. – Az ön által vezetett intézményben magas volt a halálozás a Covid alatt, de ezért soha nem hibáztattuk önt – mondta, s kérte a képviselő-asszonytól, mondja meg konkrétan, milyen szabályzat melyik pontját nem tartották meg.

Bálint Gabriella szerint emberi, szakmai, etikai ügy, hogy 3 nap után az ételhordónak kellett észrevennie a 93 férfi halálát. Hangsúlyozta: szerinte a fenntartó (azaz az önkormányzat) felelőssége is ez az ügy.

Márki-Zay Péter elmondta a lakópark profitorientált cég, melyben a város promotálta egy segélyhívó rendszer telepítését. Aki engedi, arra naponta ránéznek, de most is van, aki ezt nem akarja.

A 2009 óta a Nyugdíjas Lakóparkban élő Páldi Gyula, az olvasókör és a nyugdíjas klub vezetője felszólalási jeggyel kapott szót. Nem kívánt reagálni a felszólalásokra, ezért felolvasta az előre megírt mondandóját. Közölte: hasonló lejáratási kampány az egyik lakótól évekkel ezelőtt már indult, de nem járt eredménnyel. A nővérszolgálat már a lakásokban lévő telefon leverésével hívható, de segítséget jelent az önkormányzat és a kormány által finanszírozott okosóra, valamint a szomszédokkal való jó viszony is. Tapasztalatai szerint a lakók sokszor éjjel-nappal zárva tartja az ajtajukat. Korábban is kellett zárat fúrni, a siket, a lakásában alvó békés lakó nagy meglepetésére. Azt mondta, a két oldalról nyitható zárak felszerelése, vagy a megbeszélt időpontban a portás érdeklődése is sokat segít. Közölte, hogy a nővérek, feladataik mellett nem érnek rá, hogy mindenkire ránézzenek. Felhozta példának, hogy ismerőse egyre zárkózottabb, visszahúzódóbb lett, romlott az egészségi állapota. Ő ugyan felajánlotta segítségét, de az nem fogadta el azt, sem a nővérekét, se a lakópark vezetéséét. Nem volt hajlandó se a kórházba, se a szociális otthonba elmenni, ennek ellenére a nővérek élete végéig ellátták. Hangsúlyozta: aki nem engedi be a lakóparki alkalmazottakat, így járhat.

A lakóparkban élő Páldi Gyula felszólalási jeggyel kapott szót

– Eddig is fordult elő hasonló eset, de sosem vált kampánytémává. Most, amikor egy hét alatt 3 halottunk is volt, se virág, sem zászló nem került ki rájuk emlékezve, ahogy korábban az elhunytak emlékére történt, s a lakók bezárkóztak. A lakóparkban élők nem kíváncsiak a hamis, egyes lakókat, és a parkot lejárató kampányra. Ez arra jó, hogy ellehetetlenítse a park működését – hívta fel rá a figyelmet. Sürgette az üres lakások értékesítését, majd sorolta az idei fejlesztéseket. – Ha Önök segíteni szeretnék a lakóparkban élőket, érdemes lenne eloszlatni a mesterségesen szított bizonytalan, rossz hangulatot – mondta. Majd felsorolta, hogy az ott lakók maguk ápolják a kertet, működik a nyugdíjas klub, főzéssel egybekötött összejöveteleket, bundás kenyér-partit rendeznek, de a könyvtárat is lakó működtetni.

Márki-Zay Péter polgármester elmondta: amikor fideszes időben hulla úszott a park tavában, hírzárlat volt róla. Lajos Tibor a lakópark vezetőjét kérte, beszéljenek minden lakóval. – Ez nem szociális intézmény, nem lehet engedély nélkül behatolni az otthonokba, gyógyszerezni az ott élőket, de amit tudunk, azt megtesszük értük. Korábban is voltak óriás díjemelések, akkor Lázár János azt is elmondta, hogy el lehet onnét költözni. Megkérte Bálint Gabriellát, ne csináljanak a halálesetekből politikai ügyet.

Cseri Tamás képviselő azt kérdezte Páldi Gyulától, ki kérte, hogy felszólalási jeggyel beszéljen minderről.?(Mári-Zay Péter azt mondta, ő kérte, miután az a lakóparkban a haláleset miatt összehívott fórumon is felszólalt.)

Márki-Zay Péter közölte az esetről a fideszes helyi hírportál öt lejárató cikket is írt.

Páldi Gyula azt mondta: azon a rendkívüli lakóparki ülésen – melyen jelen volt a lavinát elindító hölgy is – elmondta a véleményét. A polgármester akkor azt kérdezte tőke, hogy ezt elmondaná-e a közgyűlésen. – Hezitáltam, mert amit a tévében a közgyűlési hangulatról láttam, nem tetszik – mondta.

Krupiczer Ferenc képviselő Kis Andrea nevében is visszautasította, hogy ők csináltak volna a halálesetből ügyet.

Horváth Zoltán képviselő azt javasolta, a polgármester állítson össze vizsgálóbizottságot, s tárják a vizsgálat eredményét a közgyűlés elé. A vizsgálóbizottság felállítását azonban nem támogatta a közgyűlés. A javaslat 7 igen szavazott kapott, de a minősített többséghez 8 szavazat kellett volna. Márki-Zay Péter a voksolást követően azt mondta, hogy a feljelentésre indult rendőrségi vizsgálat lezárulását követően, ha maradnak a képviselők számára tisztázatlan kérdések, felállítják a közgyűlése vizsgálóbizottságot.

Benkő Zsolt közölte: Bálint Gabriella és Krupiczer Ferenc is csak vizsgálat lefolytatását kérte. – Igaza van Kis Andreának, képviselőként azért vagyunk itt, hogy önöktől a lehető leggyorsabban választ kapjuk a kérdéseinkre, Azt szeretnénk, ilyen még egyszer ne történjen meg, hogy így egy idős ember 3 napig holtan fekszik otthonában – hangsúlyozta.

Fejes Péter, akit az Idősügyi Tanács elnökeként kérdezett a helyi ellenzéki hírportál a halálesetről, azt mondta: nagyon sajnálatos és döbbenetes, ami történt, de mindenki maga dönti el hogyan akar ott élni, igénybe vesz-e segítséget vagy sem. Ha egy ápolónak azt mondja valaki, hogy nem kér segítséget, akkor arra nem lehet ráerőltetni azt.

– Az nem volt médiaesemény, amikor egy ember belefulladt a tóba, az sem, amikor egy hölgy tusolás közben meghalt, s órákon át csurgott rá a forró víz, mire felfedezték. És az sem, amikor a korábbi igazgató lezárta a tánctermet és elzárta a talicskát a lakók elől. És az sem, amikor egy nyolcvan éves bemászott a szomszédba, s így megmentette a szomszédja életét. A szintén a parkban lakó édesanyám ugyan nem kért segítséget, az ápolók mégis segítették. Egy személy nyilatkozik a lakópark ügyében, de nem igaz, amiket állít. Amikor 2007-ben megemelték a szolgáltatások díját, Lázár János és Hegedűs Zoltán kimentek egy fórumra, ahol a kifogásokat soroló lakónak a kezébe nyomtak egy katalógust, hogy elköltözhet máshová. És ebből nem volt médiahír. És abból sem amikor a lakók a faliújságra kitettek egy, a vezetőséget nem egészen jó színben feltüntető tace-paót, mire kihívták a rendőrséget, hogy kiderítsék, ki volt a tettes. Ilyen rossz volt annak idején a hangulat. De nem lett belőle médiaesemény – sorolta.

halálesetközgyűlésNyugdíjas LakóparkszópárbajVásárhely