Nem lesz „tram-train-projekt” a Kossuth tér felújítása

Bár látványos munkavégzés jelenleg nem folyik a Kossuth tér elkerített, Sarokház és tram-train sínek közötti részén, több munkálattal már elkészült a vállalkozó, mások pedig folyamatban vannak. Márki-Zay Péter csütörtökön a VTV Időben című műsorában számolt be a beruházás mostani állásáról, hangsúlyozva: a Kossuth téri projekt biztosan nem fog olyan sokáig húzódni, mint annak idején a tram-train építése.

Márki-Zay Péter a VTV Időben című műsorában beszélt arról, hogyan áll a Kossuth tér és környékének felújítása. Elmondta, két évvel ezelőtt kezdték el a munkálatokat a Bakay-kútnál, amely körül klímabarát burkolatot és új utcabútorokat is elhelyeztek, valamint a díszkút is visszakapta régi méltóságát.

Elkészült a Sarokház előtti térköves rész – ahol korábban repedezett járda volt, ahol mindig meggyűlt a víz – most már gyönyörű térköves járda és kiülős terasz van – számolt be a polgármester.

Elkészült az Ótemplom védőfalának felújítása is, és a helyére került a modern, cortenacél-lemezes átjáró, de a templom melletti sétány több mint felével is készen vannak. Ide még padokat, lámpákat helyeznek majd ki, amikor elkészült a teljes sétány.

A templom melletti sétánynál padok, lámpák lesznek

– A régi bazársor helye már betonnal ki van rakva – ez egyfajta kegyelettel adózás elődeinknek a bazársor, illetve az eltűnt védőfaldarab emléke iránt. Lesz ott egy tábla, egy kis bemutató is. A betonfalat pedig téglaburkolat fogja majd borítani – mondta el a polgármester.

A betonfal téglaburkolatot fog majd kapni

A hármas ütem az, ahol még csak a közműkiváltás történt meg, illetve a tram-train projekt szürke betonfelületéből is bontottak vissza a zöldítés érdekében. Itt lesz egy medence, ennek a kiásása, előkészítése, gépészetének elhelyezése van most folyamatban – itt akadt el a vállalkozó.

A medence előkészítésénél akadt el a vállakozó

– Egyelőre türelmesen vagyunk, és megnézzük, hogy a határidőig – júliusig – tudja-e teljesíteni, de erre egyre kisebb esélyt látunk. Ha nem készül el, előbb kötbérezünk, majd felmondjuk a szerződést – ha ő nem végzi el, majd elvégzi más – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

Egy biztos, ez nem lesz olyan, mint a tram-train projekt volt, hogy öt évig föl volt dúrva a város és nem lehetett közlekedni. Öt évet csúszott a kivitelezés, és ötszörösére drágult. Ez nem fog előfordulni a Kossuth térrel, ígéretünket betartva, interaktív vizes felülettel – zöldítve, parkosítva – egy nagyon hangulatos rész lesz.

– biztosította a vásárhelyieket a polgármester.

bazársorfelújításKossuth térMárki-Zay PéterótemplomVásárhelyzöldítés