Nem lesz időközi választás Vásárhelyen Ferkovics lemondása miatt

Hat hónapon belül tartják a helyhatósági választásokat, így az érvényes jogszabály szerint nem lehet időközi választást kiírni, így addig nem lesz cigány nemzetiségi önkormányzat Vásárhelyen. A képen közmeghallgatást tartanak a cigány nemzetiségi önkormányzat tagjai 2022 októberében.

A rendszerváltás óta mindig működött Cigány Nemzetiségi Önkormányzat Vásárhelyen, tegnap azonban – írtuk meg – Angyal Zsolt jegyző közölte, hogy lemondott települési nemzetiségi önkormányzati képviselő tisztségéről Ferkovics Menyhért, a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata képviselője, így a testület létszáma a működéshez szükséges alá csökkent.

A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint pedig a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testületének megbízatása megszűnik a képviselők számának a testület működéséhez szükséges létszám alá csökkenése napján.

A jelenleg érvényben lévő jogszabály szerint nem lehet időközi nemzetiségi képviselői választást kiírni, ugyanis júniusra már kiírták a választásokat, s az azt megelőző időszakban nem lehet időközit tartani.

A most megszűnt testület tagjai voltak Ferkovicson kívül Mezei Vidor, (aki a testület elnöki posztját is betöltötte) és Rafael Balázs Leándrosz.

Kerestük Ferkovics Menyhértet, hogy megtudjuk lemondásának okát, de azt mondta, hogy noha több oka is van, de azokat nem kívánja megosztani a nyilvánossággal.

Mint az emlékezetes a vásárhelyi 2019-es nemzetiségi választáson a Phralipe jelöltjei taroltak. A legtöbb, összesen 176 (54,83 százalék) )szavazatot Mátray Attila kapta, aki az elnöki teendőket haláláig ellátta, Matyi Sándor 156 ((48,6%), Ferkovics Menyhért 152 (47,35%), Csurár András 147 (45,79%), Bánfi István Tibor 145 (45,17%) voksot gyűjtött be. A Firosz jelöltjei közül: Barna Norbertre 121-en (37,69%), Mezei Vidorra 118-an (36,76%), Faragó Attilára 116-an (36,14%), Hanga Csabára 103-an (32,09%), Rafael Balázs Leandroszra 102-en (31,78%) voksoltak.

A cigány önkormányzat összetétele egyébként az eltelt majd öt év alatt dinamikusan változott: két, a Phralipe színeiben induló egyén elhunyt, egynek megszűnt a megbízása köztartozása miatt, a Firosz jelöltjei száma is hárommal csökkent, ők maguk álltak fel.

Ferkovics MenyhértHódmezővásárhelyidőközilemondottválasztzásvásárhelyi hírek