Nem lehet népszavazás az eutanáziáról az NVB döntése alapján

Erre a döntésre jutott a Nemzeti Választási Bizottság Karsai Dániel öccsének, Karsai Péternek a beadványa alapján. Az igenek győzelme szerintük sértené az Alaptörvényt. Jogorvoslati lehetőség még van.

Karsai Péter még decemberben nyújtotta be a kérdéseket az NVB-nek, melyek így szóltak:

  • Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek és az állapotukban nem várható javulás?
  • Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Karsai Péter az NVB ülésén elmondta, hogy az ügy megmozgatta az egész társadalmat, és úgy látja, hogy a magyar választópolgárok ki akarják fejezni róla a véleményüket.

Sasvári Róbert bizottsági elnök szerint azonban a kérdések nem az eutanáziáról szólnak általában, hanem kifejezetten az asszisztált öngyilkosság törvényi tényállásáról. A kérdés ugyanis véleménye szerint, mivel jogalkotásra irányul, ezért azt kell vizsgálniuk, hogy módosítható-e az Alaptörvény sérelme nélkül a Büntető törvénykönyv. Arra jutott, hogy szerinte nem, ugyanis az igenek többségével végződő népszavazás olyan szabály meghozására kötelezné a jogalkotót, mely sértené az Alaptörvényt, amit így módosítani kellene, ezért pedig nem lehet a kérdés hitelesítését támogatni.

Ellenzéki delegáltak ezt az érvelést nem fogadták el. Ennek ellenére a népszavazási kérdéseket 8-4 arányban a bizottság nem támogatta.

Karsai Péter a döntést követően sajtótájékoztatót tartott, amelyen elmondta, hogy mennek tovább. Jogilag erre először a Kúria, majd az Alkotmánybíróság felé van lehetőség.

Az ülésen, mivel egy kisebb egészségügyi beavatkozást végeztek rajta, Karsai Dániel nem tudott részt venni.

Forrás: HVG

AlaptörvényBüntető törvénykönyveutanáziaKarsai DánielKarsai PéterNemzeti Választási Bizottságnépszavazás