Nem lehet megjósolni, lesz-e második fertőzési hullám

A kutatás-fejlesztés ágazatot kiemelten támogatják, mert jelentős szerepük lesz a gazdaság újraindításában. Egyelőre nem tudni, lesz-e második hulláma a fertőzésnek.

Egyre nő az igény a kormányzati bértámogatási program iránt, főként a feldolgozóipar, a turizmus, a kereskedelem, a gépjármű javítás, a szállítmányozás, a raktározás ágazatok részéről. Ezt Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára mondta az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Eddig mintegy 5400 vállalkozás 72 ezer munkavállalóra nyújtott be kérelmet. Felhívta a figyelmet a munka.hu honlapra, ahol további információ érhető el. A kutatás-fejlesztés és innováció ágazatok munkájára most talán még nagyobb szükség van, külön figyelemmel kísérik a tevékenységüket. Az ezen a téren dolgozók is jelentősen segítik a gazdaság újraindulását, így ezt az ágazatot kiemelten támogatja a kormány. Az ilyen vállalkozások eddig 7200 főre adtak be támogatási kérelmet, ezek összege elérte az 5,2 milliárd forintot. A kérelmek közül a harmadik legtöbb Csongrád megyéből érkezett.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt: a vírus ugyan nem tűnt el, de a járványhelyzet kedvezően alakul. Az újranyitó bölcsődékkel, óvodákkal összefüggésben kiemelte, most különösen fontos az, hogy a higiénés szabályokat megtanulják a gyerekek, valamint, hogy játékot ne vigyenek be otthonról.

Lapunk is megírta: az országos szűrés során eddig mindössze két fertőzöttet találtak. Újságírók ezzel kapcsolatban megkérdezték, következik-e ebből az, hogy lesz a járványnak második hulláma, vagy lehet-e berobbanásra számítani? A tisztifőorvos azt mondta, erre nem tudna minden kétséget kizáróan következtetni. Elképzelhető az is, hogy a magyar lakosoknak – talán az egyéb védőoltások hatásának köszönhetően – erősebb az immunitása, közölte.

Bodó SándorKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Müller Cecíliaoperatív törzs