Nem kéri büntetés befizetését SMS-ben a rendőrség!

Vásárhelyi olvasóink is kaptak már olyan SMS-t melyben a rendőrség nevében azt kéri valaki, hogy fizessen be egy kisebb összegű büntetést. Be ne dőljön neki senki, és a linkre se kattintson, mert ha megadja az ott kért banki adatait, ellopják a pénzét a számlájáról.

Mándoki Anna rendőr-főhadnagy, bűnmegelőzési tanácsadó az SMS-ben a rendőrség nevében csalók által küldött üzenet és a bankok nevében telefonáló álügyintézőknek való bedőlés veszélyére is felhívta a figyelmet.

Mándoki Anna rendőr-főhadnagy bűnmegelőzési tanácsadó azt mondta, legyen mindenkinek gyanús, ha a „rendőrség” SMS-ben küldi ki a büntetést. A valóságban ugyanis ilyet soha nem tesz.

– Legyen nagyon gyanús, ha SMS-t kaptunk egy büntetésről, hiszen a rendőrség semmiféle pénzt, és adatot nem fog így kérni senkitől. Ellenben megteszi azt a hivatalos ügyfélkapun, az ügyfélkapu+-on vagy a DÁP-on (Digitális Állampolgársági Program) keresztül. Ha valaki SMS-t kap azzal, hogy azt a rendőrség küldte, ne dőljön be neki, ne nyissa meg az abban lévő linket és főleg semmiféle banki adatait ne adja meg azon keresztül – mondta. – Az SMS-es csalás vásárhelyi áldozatáról nem tud a rendőrség, de tud egy másikról, akit banki álügyintéző hívott fel telefonon és vert át. Neki ezt négymillió forintja bánta. – Az utóbbi arra vette rá áldozatát, hogy telepítse a telefonjára a távoli hozzáférést biztosító AnyDesk programot, melyen át a telefon összes személyes adata hozzáférhetővé vált a csaló számra, így a netbank azonosítója és kódja is. El is vitték a pénzét a számlájáról. Ha valakit ezzel hívnak fel legyen gyanús, mert valódi banki alkalmazott ezen program telepítését sohasem fog kérni senkitől sem – hívta fel a figyelmet Mándoki Anna rendőr-főhadnagy, bűnmegelőzési tanácsadó.

A Kiberpajzs.hu honlapon olvashatók az újabb internetes és SMS-ben elkövetett csalási módszerek, így októberben felkerült erre ez a a rendőrség nevében küldött SMS-ekkel való csalási mód is.

Mi végigkattintottuk az olvasónk által kapott SMS-t, melyben egyébként NEM a rendőrség police.hu-s linkje webcíme olvasható. Ha a megadott linkre kattintunk, akkor bejön egy a rendőrségi portálra nagyon hasonlító, de hamis oldal, ahol, egy újabb kattintás után a szabálysértési fájl számát kell beírni. Ide egyébként ha valaki beírja az SMS-ben között számot (egyébként akár hasból akármilyet), máris új oldal töltődik be, melyen az olvasható, hogy találtak egy bírságot engedély nélküli parkolásról, egy időpontot, amikor – állítólag elkövettük és a viszonylag kis összegű bírságot. És egy fizetés gombot, ami után tényleg bankkártya adatokat kérnek az SMS-t küldő csalók, hogy aztán azt kifosszák.

Az egész így néz ki képekben:

csalásHódmezővásárhelyrendőrségVásárhelyvásárhelyi hírek