Nem kérhet pénzt a gumis, ha nála hagyjuk a használt abroncsot

Már nem az út mellett kell elszórni a használt abroncsokat. A képen: használt abroncs leadása a vásárhelyi hulladékudvarban. Eddig sem kértek érte pénzt.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint október elsejétől kötelező külön gyűjteni a hulladékká vált gumiabroncsokat, melyeket a hulladékgazdálkodásért felelős MOHU MOL Zrt. és alvállalkozói, valamint a gumiabroncs-forgalmazók térítésmentesen átvesznek.

Mint ismeretes, a MOHU július elsejétől 35 esztendőn át foglalkozik a hulladék kezelésével, s ezzel párhuzamosan Brüsszel elvárásainak megfelelően Magyarországon is bevezették a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert, miszerint a környezetszennyező termékek gyártóinak „a szennyező fizet” elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezeléséért.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó egyes termékkategóriákra, így a gumiabroncsra is, speciális szabályok vonatkoznak; ennek megfelelően a hulladékká vált gumiabroncsot októbertől külön kell gyűjteni és a MOHU MOL Zrt., valamint alvállalkozóinak az erre kijelölt telephelyein vagy a forgalmazónak kell leadni, akik ingyenesen átveszik azt.

abroncsEnergiaügyi Minisztériumgumimohu