Nem kapnak teát, akik a hidegben dolgoznak majd

Nem csak a fűtéssel, a teával is spórolnak az állami szerveknél.

A hvg.hu vette észre: a kormány hatályon kívül helyezte azt az előírást, hogy ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő több mint felében szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot vagy zárt téri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el, „a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni”, mégpedig „egyéni használatra kiadott ivópoharakban”.

A veszélyhelyzet idején a munkahelyek hőmérsékletét előíró jogszabály sem alkalmazható. Ezzel a 18 fokos előírás nem sért szabályt október 1-től.

Hétfőn késő este adott ki közleményt a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). Hogy a teát is megvonják a dolgozóktól, az nem derül ki, az viszont igen, hogy 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írtak elő az állami intézmények és gazdasági társaságok részére. Így ezeken a helyeken október elsejétől 18 foknál nem lehet több. Kivételt kaptak az egészségügyi, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és gyermekvédelmi intézmények, valamint a bölcsődék. A köznevelési intézményekben, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius-fokot kell biztosítani.

hideghőmérsékletteaveszélyhelyzet