Nem kap kormányzati pénzt Vásárhely az illegális lerakók felszámolására

Elutasították a vásárhelyi önkormányzat illegális szemétlerakók felszámolására irányuló pályázatát – a kikosarazott települések mindegyike ellenzéki vezetésű. Egy kick-box akadémia viszont kapott támogatást erre a célra.

80 pályázat érkezett a „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezésű program második ütemére – a projektet az Innovációs és Technológiai Minisztérium hirdette meg. A 64 nyertes – önkormányzat, gazdálkodási szervezet, egyházközség, alapítvány és egyesület – között 294 millió forintot osztottak szét. Csongrád-Csanád megye két pályázója közül csak a pusztamérgesi székhelyű Megyeszéle Alapítványnak ítéltek meg támogatást, 4,1 millió forintot, a hódmezővásárhelyi önkormányzat beadványát elutasították.

A kormányzati forrást igénylő települések közül három járt még így: Szigetvár, Pécs és Szentlőrinc – mindhárom ellenzéki vezetés alatt működik. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a pécsi központú és önkormányzati társulás által tulajdonolt Biokom Nonprofit Kft., amely egyebek mellett a baranyai megyeszékhely városüzemeltetési feladatait is ellátja, a legnagyobb támogatást, 18 millió forintot kapta a mintegy 300 milliós keretből.

A második legnagyobb összeget – egyaránt 15 millió forintot – Budapest XXII. kerület és a mindössze kétezer lakosú Tiszabő község önkormányzata kapta. Mindkét helyen kormánypárti politikus a polgármester. Érdekesség, hogy a Pest megyei Zrínyi Miklós Kick-box Akadémia is 2,5 millió forint támogatást kapott – honlapjukon az írják, hogy az akadémia fő célkitűzése, hogy több fiatalt, illetve sportolni vágyót ismertessen meg a versenyszerű sportolással – ezen belül a kick-box kontakt önvédelmi sportággal – is. Környezet- vagy természetvédelemről nincs szó.

Hódmezővásárhelyillegális hulladékInnovációs és Technológiai MinisztériumPályázat