Nem jár automatikusan, igényelni kell a nagycsaládosoknak a gázár kedvezményt

A nagycsaládosoknak járó kedvezményt a kormányhivatalokban, kormányablakokban kell igényelni, ahol megtalálhatóak az igénylőlapok. Az igénylőknek magukkal kell vinniük a legutolsó gázszámlájukat és a szolgáltatási szerződésüket, és a kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a nevére szól a gázszámla – mondta pénteken Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Németh Szilárd ismertette, a nagycsaládos gázfogyasztási kedvezményt három- és az annál több gyermekes családok vehetik igénybe. A háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár.

A kormánybiztos közölte, a nagycsaládosoknak eddig is jártak kedvezmények, azonban ezeket nagyon kevesen vették igénybe, hiszen korlátlan volt a rezsicsökkentés mindenki számára. Tájékoztatása szerint a 300 ezer magyar nagycsaládosból eddig 26 ezer család igényelte ezt a kedvezményt.

Mint az ismert, gáz esetében az átlagfogyasztás 1729 köbméter évente, az áramnál 2523 kilowattóra évente. Efölött egész Európa legdrágább gázárát kell kifizetni a lakosságnak, a villanynál pedig 70,1 forint/kWh-al nő a számla. Becslő számítások szerint 1,4 millió magyar háztartásnak a gáz-, 900 ezernek a villanyszámla fog fájni.

családcsaládtámogatásNémeth Szilárdrezsicsökkentés