Nem hozott ítéletet a Szegedi Törvényszék Toroczkai László javára, a Facebook ellenében

Ezt a szegedi Törvényszék közölte, többek között szerkesztőségünkkel is. Azt írják közleményükben, az ügyben az elsőfokú bíróság bírósági meghagyást bocsátott ki, amelynek azonban az alperes Facebook Ireland Limited ellentmondott, az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő. Az ügy elbírálása folyamatban van.

A mai napon országszerte megjelentek azok a sajtóhírek, amelyekben arról volt szó, hogy a Szegedi Törvényszék Toroczkai László Facebook-oldalának visszaállítására kötelezte a közösségi médiaóriást. Százmillió forintos sérelemdíj is jár a Mi Hazánk elnökének.

Erre reagálva a Szegedi Törvényszék közleményt adott ki, melyben a következőket írja:

A Szegedi Törvényszék a Toroczkai László felperes – Facebook Ireland Limited alperes ellen személyiségvédelmi igény érvényesítése iránt indított polgári peres eljárásban a tegnapi, illetőleg a mai napon a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem hozott ítéletet, az ügyben az elsőfokú bíróság bírósági meghagyást bocsátott ki.

A Polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény 181.§ (1) bekezdése szerint, ha az alperes az írásbeli ellenkérelem előterjesztését elmulasztja és beszámítást tartalmazó iratot sem terjeszt elő, vagy azt a bíróság visszautasítja, a bíróság hivatalból, tárgyaláson kívül, az alperest a vele közölt kereseti kérelemnek megfelelően bírósági meghagyással kötelezi, kivéve, ha az eljárás megszüntetésének van helye.

Az alperes az ellenkérelem előterjesztésére nyitva álló határidő elmulasztása miatt igazolási kérelmet, a bírósági meghagyással szemben ellentmondást és az eljárás megszüntetése iránti kérelmet terjesztett elő, melynek elbírálása folyamatban van.

Toroczkai azután indított jogi eljárást és követelt 100 millió forintos kártérítést, mert a Facebook a 2019-es európai parlamenti választás kampányában törölte a 207 ezer ember által követett Facebook-profilját, egyben megsértette jó hírnevét azzal, hogy őt „veszélyes személynek” nyilvánította.

Ahogy tehát a közleményben írják, a Szegedi Törvényszék nem hozott ítéletet Toroczkai László javára, a Facebook ellenében. Az ügy elbírálása folyamatban van.

FacebookjogSzegedi Törvényszékszemélyiségi jogToroczkai László