Idén karácsonykor is számos újdonsággal várják a vásárhelyi cukrászok a helyieket, hogy teljes legyen ünnep, és mindenki levehesse az asztalról azt, ami a kedvence. Attól sem kell megijedni, ha valaki a saját kezével készítené el az ünnepi kalácsot, Benczur Sándor mestercukrásztól erre is kaptunk ötleteket és tippeket, hogy hogyan lesz foszlós és édes.
Abban az esetben ha megvan rá a kellő idő és elhivatotság, mi magunk is süthetünk otthon ünnepi kelt, édes kalácsot. A legfontosabb a kelési idő betartása, hiszen egy puha, ruganyos tésztát kell kapnunk, amit bármivel megtölthetünk mielőtt megsütjük. A készítés közben a lakásban legalább 24-25 foknak kell lenni, és az egy órás kelesztési időt nyugodtan feltornázhatjuk kettőre.
Ügyelünk arra ilyenkor, hogy minden karácsonyi ízvilágú legyen. Szerintem a karácsony nem telhet el csokoládé nélkül, így én is azzal játszottam az üzletben. Tejcsoki, étcsoki, fehércsoki – szerintem a szeretet ünnepén minden játszhat, ami csoki, csak a fűszer fontos még nagyon. Én tonkababot, fahéjat és szegfűszeget használok a kalácsokhoz szívesen
-mondja a mestercukrász a Hódpressnek.
Ha nincs ötlete a töltelékre, akkor ezekből meríthet: idén nagyon sokat visznek a diós-törökmogyorósból, marcipánosból, aszalt szilvásbl, de ugyanez igaz a bejglikre is, amikből azért a hagyományos diós és mákos is fogy. A töltelék kitalálása után a legfontosabb, hogy milyen lesz az állaga, mert az a legjobb, ha kenhető és könnyű vele dolgozni.
Idén divatos karácsonyi tortákat is készíteni. Az ízesítésnél itt is a fő összetevő a csokoládé, ami ünnepivé teszi az édességet, de mellé jöhet gyümölcs: málna, narancs, feketeribizli.
Tortákban a kedvencem a tejcsokis-banános, igazán sokat kísérleteztem vele, mire összejött a tökéletes forma és ízvilág
-meséli a Marcipán cukrászda mestercukrásza.
Benczur Sándor szerint az emberek elkezdtek ébredezni a karácsonyi sütik tekintetében, sokat adják le a rendeléseket, amiket az ünnepig fogadni is tudnak.