Nem csak a vásárhelyi városházát, az Országházat is felújítják

Az Országház belső felújításával bízták meg Lázár János építési és beruházási minisztert. A kormány az előkészítő munkákra 457,42 millió forintot biztosít a jövő évi költségvetésből. Márki-Zay Péter felteszi a kérdést: mi a gond a vásárhelyi toronyfelújítással?

Márki-Zay Pétert arról kérdeztük, hogy összevethető-e ez a beruházás a város tornyának felújításával.

– Igen, csak ebből rosszul jön ki Lázár János – mondta a polgármester, – mert miközben az omladozó torony felújításáért szidnak engem, addig ő csak munkálatok előkészítésére szinte kétszer annyit fizet ki. És ebből egy darab vakolatot nem hoznak még helyre, csupán a tervezés kerül ennyibe.

Kérdés, hogy ha válság idején van pénze a kormánynak elkezdeni egy ilyen jellegű beruházást, akkor Vásárhelyen a válság előtt elkezdett torony-felújítást miért szidják minden fronton.

A városháza felújítása egy igen keserű adósság – írják egy régebbi posztban a Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata oldalon – hiszen a város tornya nem az elmúlt 4 évben vált balesetveszélyessé, a vakolat nem az elmúlt 4 évben kezdett el hullani a falakról.

Legutóbb 2017 februárjától 2018 júliusáig az ÉPÍTÉSZMESTER Zrt. kivitelezésében került felújításra a városháza teljes tetőszerkezete, villámvédelmi rendszere – a torony kivételével. A felújítás költsége akkor 303 246 799,-Ft + ÁFA volt.

Márki-Zay Péter polgármester egy gazdasági káoszt örökölt az előző városvezetéstől, több mint 10 milliárd adóssággal, aminek több mint felét már törlesztette is a belügyminisztérium, a kórház és a beszállítók felé – írják. Az elmúlt 4 évben a Covid és kormány-sújtotta önkormányzat csak azért tudott tartalékokat képezni és fejlesztéseket végrehajtani, vagy az áremelések miatt kiegészíteni a fejlesztésekre félretett összegeket, mert okos és lopás nélküli gazdálkodás jellemezte a városvezetést.

A posztban azt is leírják, hogy már márciusban kiírták a közbeszerzési eljárást amit végül érvénytelennek minősítettek, hiszen egyetlen árajánlat érkezett, az is több mint 100 millió forinttal többe került, mint a felújításra előirányzott összeg.

Nyár végén ismét megpályáztatták a felújítást, ekkor már sikeresen zárult a közbeszerzési eljárás.

A műemléképületnél tervezett munkálatok az északi homlokzatra és a toronyhomlokzatokra, a torony körüljárójára és vörösréz sisakjára, valamint a homlokzathoz csatlakozó felületekre (főhomlokzati erkély), azok meglévő szerkezeteinek felújítására, pótlására terjednek ki.

Három társaság nyújtott be ajánlatot:

– a Bodrogi Bau Kft. nettó 357 millió,

– a fővárosi EB Hungary Invest Kft. pedig nettó 378 millió forintért vállalta volna a megbízást.

A legjobb ajánlatot a vásárhelyi székhelyű Z-Door Zrt. adta, amely nettó 257 millió forintért kínálta fel szolgálatait. A szerződéskötést követően egy éve lesz a kivitelezőnek a felújítási munkálatok befejezésére.

A gyorshírszolgálat számos fotót is kitett közösségi oldalára, amiben látni lehet a torony elkeserítő és aggasztó állapotát.

HódmezővásárhelyLázár JánosMárki-Zay Péterországházavárosházavárostorony