Nem árulják el, miért és mennyiért zárták be a mártélyi iskolát

A vásárhelyi tankerületi központ még nem tudja, mennyi iskolást kell utaztatni Mártélyról Hódmezővásárhelyre szeptembertől, és azt sem, valójában mennyit spórol a falusi intézmény bezárásával. Utóbbi okait meg nem árulja el – ez derül ki az Átlátszónak küldött válaszleveléből.

“A gyermekek Mártélyról Hódmezővásárhelyre történő utaztatásának költségeiről nem tud tájékoztatást adni a Tankerületi Központ, tekintettel arra, hogy jelenleg is zajlik annak felmérése a szülők körében, hogy hány gyermek számára igénylik a szervezett utaztatást.” – ezt válaszolta az Átlátszó közérdekű adatigénylésére a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ alig több mint két héttel az új tanév előtt.

Júliusban kiderült, a 2016/2017-es és a 2018/2019-es tanévben is kevesebb gyerek volt, mint most, amikor erre hivatkozva zárják be az iskolát.

Ezért a döntést meghozó Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központhoz fordult az Átlátszó, hogy pontosan milyen előkészítés történt a mártélyi intézmény bezárása előtt. Erre az alábbi választ kapta a lap:

„Az átszervezéssel kapcsolatos dokumentumok döntés megalapozására szolgáló adatoknak minősülnek, és figyelemmel arra, hogy a döntéssel kapcsolatban vizsgálat folyik, az adat megismerése a közfeladatot ellátó szerv törvényes működési rendjét vagy feladat-és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, így különösen az adatot keletkeztető álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné, az adatigénylést nem áll módjában teljesíteni” a tankerületnek.

Arra a kérdésre, hogy mekkora megtakarítást ér el az állami fenntartó az iskola bezárásával, azt írták, a tagintézmény fenntartásának költségeire vonatkozó adatokat a tankerületi központ nem kezel.

Hódmezővásárhelyi Tankerületi KözpontMártélyi iskola