Nem alkalmas már fogyasztásra a kopáncsi ártézi víz

Pedig a vize ma is fogalom, úgy tartják, még a pálinka készítéséhez is . Viszont a műtrágyázás teljesen elszennyezte, az ammóniatartalma brutálisan magassá vált.

Alig van olyan vásárhelyi – lakjon akár a városban vagy a környező tanyavilágban, aki nem hallott volna a kopáncsi ártézi kút már-már legendákba hajló vizéről. Korábban sokan dicsérték annak ízét, olyan gyógyhatást tulajdonítva neki, mintha a fogyasztója szenteltvizet gurítana le a torkán. A köztudatban az minden betegségre jó volt, a köszvénytől a fogfájásig, s egy időben a süldőlányok is abban mosták a … bőrüket, hogy az arcuk hamvas, és főképp pattanásmentes legyen.

2008-ban felmerült, hogy megszüntetik a kutat, a 47-es főút négysávúsítása miatt. A helyieknek – akkor mintegy kilencvenen élnek a közeli tanyavilágban – pedig szó szerint az életet jelentette ez a közkifolyó, mert a környékbeli tanyákon, telkeken fúrt vagy ásott kutak vize emberi fogyasztásra már alkalmatlan volt, nem hogy főzni,de már mosni sem lehetett vele. Öntözésre és a jószágoknak talán jó volt, de akadtak, akik az állatoknak is inkább már az ártézit adták.

A kutat egyébként 2016-ban megrongálta valaki, kitekerte a csövet, a menetet is eldeformálta, ezért újat kellett rá vágni. Az egyik környéken élő azonban megjavította. Ekkor vettek mintát a vízből, s kiderült, hogy az már nem felel meg az uniós követelményeknek, mert magas az arzén- és vastartalma. Akkor arra jutottak, hogy ettől senki sem betegszik meg

A kút egyébként a környék egyetlen működő artézi kútja, s vize még mindig különb, mint a tanyavilágban lévő ásott kutaké. Igaz egy kicsit savanyúbb, mint a megszokott, de ez csak annak tűnik fel, aki ritkán kóstolja a vizét.

Nemrégiben az egyik vásárhelyi férfi azzal ajánlotta ismerősének a kút vizét, hogy az jó még pálinka készítéséhez is. Szót fogadott ….és adott egy keveset a sógorának, ha már az Makón dolgozik, élelmiszer-ipari foglalkozó cégnél. A laborban bevizsgálták és uram atyám az AMMÓNIA (műtrágya) tartalma figyelj !!!!!! a megengedett érték 38 szorosa!

Nagyon, nagyon szomorú vagyok….  osztotta meg a szörnyű hírt Facebook posztjában.

ártézi vízKopáncskútVásárhelyvíz