Nehéz év van a vásárhelyi állatvédők mögött

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete igen nehéz évet hagyott maga mögött. 2023-ban is a prevencióra fektették a hangsúlyt, ivartalanítási programokat szerveztek és fiatalokat szólítottak meg a felelős állattartás jegyében, mondta el szerkesztőségünknek az egyesület elnöke. Még kitartanak, de már fogytán az erejük.

A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a prevencióra, azon belül is az ivartalanításra és a fiatalok megszólítására, felelős állattartásra nevelésre.

2023-ban a városi egyesület önerőből, illetve svájci partnerszervezetének, a Susy Utzinger Stiftung für Tierschutz támogatásával Hódmezővásárhelyen több, mint kétszáz, utcán élő, gazdátlan, sokszor beteg cicát gyógyíttattak meg és ivartalaníttattak.

Balogh Ernő a szervezet elnöke megjegyezte, hogy számukra a legkiszolgáltatottabb, legrászorultabb állatok segítése és támogatása a legfontosabb. Éppen ezért gyógyíttatnak utcán élő, gazdátlan,
hajléktalan bársonytalpúakat. Szerencsére jólelkű önkéntesek segítenek a programban, akik esetenként etetik és figyelemmel kísérik ezeket a macskakolóniákat.

Az egyesület több iskolába is ellátogatott a tavalyi évben is, nyílt napokat szervezett az Állatvédelmi- és Szabadidős Központjában, ahol védenceik élnek.

Nehéz évet zártak, hiszen adományaik csökkentek, az örökbefogadások száma is nagyon kevés. Többször felröppent a hír, hogy az egyesület nem tudja tovább folytatni a munkáját, de a kitartó csapatnak köszönhetően még nem adták fel, bár már fogytán az erejük.

Az ide évben is folytatják az ivartalanítási programjaikat, az iskolás korú fiatalok megszólítását és kiemelt partnerükkel, a Cseresnyés Kollégiummal a „Cserkó Klubot” is tovább működtetik, hiszen a fiatalok
örömmel vesznek részt a foglalkozásokon és ez a projekt országosan is egyedülálló és mintaértékű.

Nagyon fontos lenne, hogy fogadjanak örökbe cicát vagy kutyát – hívja fel a figyelmet az egyesület. Most ez lenne a legfontosabb. Hogy meddig tud tovább működni az egyesület az továbbra is kérdéses. Egyelőre meglévő védenceikre koncentrálnak és folytatják az utcán élő cicák segítését.

A szervezet továbbra is kéri az állatbarátokat, hogy aki tud, csatlakozzon önkéntesnek vagy támogassa és segítse az egyesületet, az állatok ellátását állateledellel, macskaalommal, fertőtlenítő szerekkel,
pénzadománnyal.

évértékelőHódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete