Nehéz az út Észak-Amerikába – az egyik az USA-ba, a másik Kanadába nem jut be

Kiderült, Szöllősi Györgyöt azért nem engedik be, mert nem kormánytisztviselő, és mégis, mostanában túl sok ilyen iratot állít ki a magyar állam.

Nem adott ki az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége vízumot Szöllősi Györgynek, a Nemzeti Sport főszerkesztőjének, írta a sportnapilap vezetője a Facebookon. Szöllősi Györgyöt, ahogy írta, nem az zavarta, hogy persona non grata lett az USA-ban, hanem az a, ahogy fogalmaz, megaláztatás, amely így Magyarországot és a nemkívánatosnak minősített sajtót, a média képviselőjét és a sportújságírócsaládot éri a szólásszabadság valamikori fellegvárának és élharcosának számító Egyesült Államok részéről.

Szöllősi György a Chicagói Magyar Kultúrtanács felkérésére nyitotta volna meg pénteken a jubileumi 25. Árpád-kupát, és több más interjút készített volna, például Amerikában játszó és dolgozó magyar sportolókkal, edzőkkel.

Később az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége azt válaszolta a hvg.hu-nak, hogy magánszemélyek nem kaphatnak diplomatavízumot, amit Szöllősi igényelt. Hozzátették, hogy a közelmúltban értesítették Budapestet arról, hogy megszaporodott a magyar kormány által kiállított diplomataútlevéllel beutazni kívánó olyan emberek száma, akik hivatalos minőségükben nem köthetők a kormányhoz. Az Amerikai Egyesült Államok törvényei alapján viszont a bemutatott útlevél típusától függetlenül csak a külföldi kormányok tisztviselői számára adnak ki diplomatavízumot. Több állampolgár és közismert személy is jelezte, hogy Szöllősi valóban rossz útlevélhez folyamodott, ezért tagadták meg tőle a beutazást.

Közben a torontói főkonzulnak kinevezett Bencsik János, aki korábban a Jobbik képviselője volt, egyszerűen nem tud beutazni az országba, nem kap vízumot, írta a Szabad Európa. A HVG most megtudta, a helyzet azóta sem változott, ám a külügy nem gondolkodik más emberben. A portál azt írja, ennek korábbi, szélsőséges megnyilvánulásai állhatnak a diplomáciában, fogadó országtól szokatlan lépés háttérben. Arra a kérdésükre, hogy ezek után is érdemes-e kitartani Bencsik személye mellett, nem akar-e a magyar külügyi inkább mást küldeni helyette, a tárca azt válaszolta: „a cél változatlan.”

Közben egykori párttársa, Volner János úgy döntött, mégsem lenne szingapúri külgazdasági attasé, visszatér Magyarországra és saját, Huxitra épülő pártját építené.

Borítókép: Szöllősi György és Orbán Viktor az idei kötcsei Fidesz gyűlésen (forrás: Szöllősi György Facebook oldala)

Bencsik JánosdiplomataEgyesült ÁllamokfőkonzulKanadaSzöllősi GyörgyútlevélVolner János