Néhány edzés után komoly tudást szereznek a Női Önvédelmi Körben a helyi hölgyek

Sokaknak azonban probléma, hogy az edzések alatt hova tegyék a gyereküket. Így is egyre többeket érdekel a másfél hónapja zajló munka.

„Az is lehet a következő lépés, hogy megoldjuk a gyermekfelügyeletet. Mindenre van megoldás.”

-mondja Nyári Júlia, a Női Önvédelmi Kör vezetője az elmúlt időszak tapasztalatairól.

Hozzátette, hogy a koronavírus járvány még mindig okoz számukra is nehézségeket. Sokan a vírus miatt nem tudták vállalni, hogy több edzésen vesznek részt. Pedig a komolyabb önbizalom és tudás csak folyamatos képzés esetén célravezető. Így is megvan a „keménymag”, akik minden szombaton új fogásokat sajátítanak el.

” Nekünk már az is öröm, ha legalább egy nőnek segít az itt megszerzett tudás egy veszélyes helyzetben. Sosem lehet tudni, hogy az utcán, egy szórakozóhelyen, vagy akár otthon kell megvédenie magát az embernek nőként. A Petőfi utcában, az edzések alatt, két-három alkalom után lehet olyan mozdulatokat tanulni az oktatóktól, amihez például csak egy sál kell, és a használatával egy 80-90 kg-os férfi földön köt ki, miután ránk támadt”

-teszi hozzá a vezető.

Jó azzal is tisztában lenni, hogy mi számít jogos önvédelemnek, testi sértésnek, vagy „bosszúnak”. Emiatt az önvédelem jogi oldalát is megvizsgálják az alkalmakon, méghozzá szakértők segítségével.

Nyári Júlia azt is hozzátette, hogy szerinte szemléletváltásra van szükség. A nőknek le kell vetniük az áldozatszerepet magukról, és átgondolni, hogy pontosan mi fér bele a hagyományos női szerep sztereotípiájába. Azt javasolta, hogy mindenki vegye észre, ha a környezetében bárki (barátnő, ismerős, családtag) segítségre szorul.

A Női Önvédelmi Kör munkáját továbbra is segíti Guba István harcművész, és  Kovács Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Polgári Lövészegylet vezetője.

harcművészethelyzetHódmezővásárhelyNői Akadémianői önvédelmi körNyári JúliaönvédelemPetőfi utcaveszélyes