Négyszáznál is több kiállítója lesz a idei Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárnak

Május 2-3-4. között rendezi meg a Hód-Mezőgazda Zrt. a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárt, melyen 200 körüli állat- és 220 háttéripari kiállító mellett számos programra várják az érdeklődőket. Szakmai konferenciát is rendeznek. Ma a Hódmezőgazda Aranyági központjában adták át az idei díjakat, melyek közt idén vásárhelyiek is vannak. A képen a szervezők és a díjazottak.

Hiába a magyar agrárium, azaz a növénytermesztés és állattenyésztés válsága, idén is közel annyi, azaz 220 háttéripari, és 200 körüli állatkiállító vesz részt a Hód-Mezőgazda Zrt. május 2-4 közt megrendezendő 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárán, azaz körülbelül annyian, mint tavaly, s most nem hiányoznak majd a tavaly a madárinfluenza miatt távol maradt baromfifélék sem. A kiállításon – ezek mellett – 74 népművészeti- és 25 élelmiszerárus áll majd a látogatók szolgálatára – jelentette be Antal Gábor, a Hódmezőgazda Zrt. vezérigazgatója a ma délelőtti díjátadón.
A szakkiállítás és vásár ideje alatt reggel 8-től félóránként indulnak majd a városból buszjáratok a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási területére, ahol majd a tanösvény is látogatható lesz.

Antal Gábor vezérigazgató beszélt az agrárium helyzetéről és részleteket osztott meg a szakkiállításról és vásárról

Fekete Balázs állattenyésztési és kiállítás igazgató elmondta: az idén a juh a kiállítás központi figurája, majd hozzáfűzte, ez lesz az országos tenyészállat-kiállítás helyszíne is. Hozzátette, bár nehezebb az állattenyésztők helyzete, mint gondoljuk, a gazdasági helyzet és bizonyos zöld szervezetek miatt, de nem engedtek a színvonalból, sőt hozzátettek. Több állatfajtánál már itt adják át az országos elismeréseket. Európa legnevesebb szakemberei lesznek az állatbírák közt, így a holstein-fríz szarvasmarhákat francia hölgy bírálja majd el. A szakkiállítás és vásáron rendezik meg az agrár szakképző intézetek negyedik országos versenyét is. A kiállítás legszebb standja címet is meghirdették. Návay Sándor szobrászművész készítette el az átadandó díjakat.
Az idén 26 pályázat érkezett, 15 állattenyésztési és 11 növénytermesztési. A zsűri: dr. Wagenhoffer Zsombor (elnök), dr. Annaházi László és dr. Sallai László az innovatív megoldásokat díjazták.

Az állattenyésztés, takarmányozás kategóriában 1. helyezést ért el a pilisvörösvári UBM Feed Zrt., 2. helyezett lett a nagyigmándi Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., 3. a környei Agrifirm Magyarország Zrt. pályázata.

Az állategészségügy, szaporodásbiológia, élelmiszer kategóriában nagydíjat kapott a mágocsi Zilda-tejüzem – Makrom Kft. és szakmai partnerei az Embrió Kft. és a MTKI Kft. 1. helyezett lett a székesfehérvári Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., 2. a budaőrsi Panaddiktiv Kft. 3. a budaörsi Delaval Kft.

A növénytermesztés input anyagok, termesztéstechnológia kategória nagydíját a nyíregyházi Agrova Kft. kapta, az 1. helyezett a budapesti Pro-Feed Kft., a 2. a budapesti Pro-Feed Kft. vezette konzorcium tagjaként az Agrova Kft., az Axiál Kft., az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., az ExperiPlant Kft., a Hód-Mezőgazda Zrt., a Pro-Feed Kft., és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara), a Hód-Mezőgazda Zrt. tanösvény tavalyi eredményeiért és idei fejlesztéseiért, 3. lett a székesfehérvári Alpha Vet Kft.

Az agrár-informatika, tartástechnológia, technika kategóriában 1. helyezett lett a szentesi Bonafarm Mezőgazdasági Baromfi ágazata (Barcomp Kft.) és társpályázóként a Birdwatcher Zrt.), 2. az újhartyáni DSM Nutritional Products Hungary Kft., 3. (megosztva) a környei Agrifirm Magyarország Zrt. és a vásárhelyi Altherm Kft.

Az Altherm Kft. díja

A díjazottak emléklapot és Návay Sándor szobrászművész bronz plakettjeit vehették át. A nagydíjasok pedig a juhokat ábrázoló kisplasztikáit teheti ki majd a polcaikra.

Hód-MezőgazdaHódmezővásárhelyvásárhelyi hírek