Négyezer aláírással kérték a tüntetők az ATEV-től a bűz megoldását

Mintha csak odafönn így akarták volna: olyan orrfacsaró bűzben érkezett meg a 100-120 fős tüntető sereg az addigra már az SZFE-s diákokra hajazó szalagokkal és biztonságiakkal körbekerített ATEV-telephely elé, hogy aki esetleg nem értette volna, milyen bűzről beszélnek hetven éve a vásárhelyiek, az is hazafelé már ezt magyarázta mindenkinek. A Serháztéri élelmiszerbolt előtt gyülekező tömeg többfelé oszolva tette meg a két és fél kilométeres utat a fehérjefeldolgozó telephelyéig, de sokan autóval furikáztak ki és így kapcsolódtak be. A tömegben feltűntek helyi politikusok, Márki-Zay Péter polgármester, Berényi Károly alpolgármester és a kommentje utáni előállításáról ismertté vált Csóka-Szűcs János is.

Több mint négyezer aláírást sikerült összegyűjteni, most azért jöttek ide, hogy ezt átadják a bűzterhelést okozó ATEV Zrt. képviselőjének – nyitotta a beszédeket Vígh Béla, a Tiszta Vásárhelyért Egyesület elnöke. Miközben a jelenlévők az arcmaszkjukba igyekeztek takarózni a szag elől – sikertelenül – arról beszélt: nem akarja az ott dolgozók munkahelyét veszélyeztetni, csak egészséges és tiszta környezetet szeretnének.

Mint hozzátette, ennek ellenére az esemény sok ellenséges kommentet váltott ki a Facebook-on. Arról, hogy miért most tiltakoznak a büdös ellen, azt mondta: mostanra lett olyan gyakori, hogy az szinte elviselhetetlen. „És miért most jelent meg az a cikk, amelyet már néhányan olvashattak a Délmagyarban, amelyben az ATEV vezérigazgatója tájékoztat, hogy a jövő évben elkezdődik egy beruházás, ami jelentősen csökkenti városunk szagterhelését?” – tette fel a kérdést.

Sokan ezt politikai rendezvénynek minősítik, pedig semmi politika nincs benne, csak az egészséges környezethez való jogunkat követeljük! – hangoztatta Vígh.

Azt gondolom, hogy sokan eljöttek erre a két kilométeres sétára, ez Hódmezővásárhelynek igen is fontos – kezdte beszédét Márki-Zay Péter. „Most megérezzük, amit egyébként a szélből szoktunk érezni” – mondta, majd hozzátette, hogy részvéte azoknak a rendőröknek, akiknek ilyen szagban kell biztosítania a tüntetést. Elmondása szerint bár lehet, hetven éve még nem volt ennél jobb technológia, most már van, mióta polgármester, kétszer tárgyalt a cégvezetőkkel, januárban februárra ígérték, hogy kormányülésen döntenek a szükséges beruházásról, de nem döntöttek. Felidézte, hogy már négyezren aláírták a petíciót a bűz megszüntetéséért, mint fogalmazott, ez Vásárhely közös ügye.

„Annak is örülök, hogy van a városban 42 százaléknyi ember, akinek a számára már is megszüntettük a szagterhelést. Polgármesteri működésem legnagyobb sikere”

– utalt a kormánypárti szavazókra. Szerinte akik érzik, azoknak hamarosan megszüntetik, a mostani ígéretek szerint 2021 végére várható a megoldás. Hangsúlyozta, hogy nem az ATEV bezárásáért tüntetnek, hanem, hogy valósuljon meg az a három területen szükséges fejlesztés, amely a szagot megszünteti. „Mindhárom beruházás végrehajtható néhány heti adriai yachtozás árából” – summázta. A polgármester szerint a pénz és a technológia is rendelkezésre áll, csak a kormány határozott lépése kell.

A demokráciának komoly ünnepe, amikor az emberek szabadon élnek a véleménynyilvánítási jogukkal – nyitott Szűcs Imre, a solti városi testület tagja és a Bács-Kiskun megyei közgyűlés helyettes ellenzéki frakcióvezetője. Mint mondja, Solon is átélik az ATEV ottani üzemének a szagát, bár náluk kevésbé erős. Ellenben a szennyvíztisztító művel ott is problémák voltak – tette hozzá, elmondása szerint az ottani ellenzéki önkormányzat minden segítséget megadott a cégnek.

A szemeikben derűs optimizmust, higgadt elszántságot és eltökéltséget látok – figyelte meg a résztvevőket Fehér Attila, az LMP megyei elnöke. Szerinte az önkormányzati választás is arról szólt, hogy nem lehet beletörődni, ha nem az emberek érdekeinek megfelelően mennek a dolgok erről szól a jelenlévők és az aláírók nagy száma is. Elmondta, hogy az egyik aláíró azt mondta neki, hogy beletörődött a bűzbe már, de szerinte az elszánt tömeg el fogja érni a célját. A demonstráció végén Szabó Margit aktivista, szervező felolvasta a nyílt levelet, amelyet képviselők és az egyik szervező átadott a cég képviselőinek.

ATEV Fehérjefeldolgozó ZrtTüntetés