Négy éve vezeti Hódmezővásárhelyt Márki-Zay Péter

Négy évvel ezelőtt ebből a sátorból, Hódmezővásárhelyről elindult valami, az a csoda, amire senki nem gondolta, hogy megtörténhet. A város azonban akkor lehet igazán szabad, ha Magyarország is szabad – jelentette ki pénteken, polgármesterré választásának negyedik évfordulóján Márki-Zay Péter a Szent István téren.

A szabadság ünnepe nevet viselő rendezvény 17 órakor kezdődött. A rendezvényen többen is felszólaltak, így többek között dr. Kis Andrea és Szabó János alpolgármesterek, Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, Péterfi Judit, kommunikációs szakember. Műsort egyebek mellett Charlie, Szíj Melinda és az Aradi-Varga Show adott.

Márki-Zay Péter nem sokkal 8 óra után lépett a mikrofonhoz. – Nem csak megfélemlítés volt korábban a városban, hanem legyőztük a korrupciót is. Egy kutatás szerint a 2018-as 60%-os korrupciós mérőszámot mára 10% alá csökkentettük. Az egész országban példát mutatunk, hogy egy polgármester tud gyalog is járni, nem épít kastélyt, a lakásokat nem a kevesek között osztják szét, a reprezentációra nem költünk 120 milliót – kezdte beszédét.

Fotó: Bottyán Róbert

Kifejtette, egy új kultúrát szeretnének létrehozni az országban, a vásárhelyi modellt. E szerint bárki adhat be pályázatot és bárki nyerhet, ebből nem kérnek vissza 30%-ot zsebbe. Valódi rezsicsökkentésre van szükség, így például energetikai felújítással 77%-al csökkentették a rezsit a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában; ingyenes helyi buszközlekedés üzemel, kijavították a közvilágítás hibáit, kiterjesztették a műemlék-védelmet, 70 év után megszűnt az ATEV-bűz a lakosság kiállásának köszönhetően.

Márki-Zay Péter elárulta, a Lázár Jánoshoz köthető rádióba nem hívják, de az önkormányzati televízió mindig nyitva áll a fideszesek előtt, a kétheti újság, a Vásárhelyi Valóság pedig beszámol mindenről, azaz ha a Fidesz panaszkodik a korrupcióról, akkor ez az újságban meg fog jelenni. Ez a korrekt tájékoztatás is hozzátartozik az új kultúrához – fűzte hozzá.

Az új városvezetés eltörölte a lakosságot terhelő építményadót, a vállalkozásoknak 30%-al csökkentették, 4 év alatt a letagadott városi adósságot 10 milliárdról 5,5 milliárddal csökkentették. Amikor a fideszes miniszteri biztos megkérdezte, ezt hogy csináltuk, a polgármester azt mondta: ,,Okosabbak vagyunk és nem lopunk.”

Fotó: Bottyán Róbert

A rövid távú tervek között ismertette, hogy idén újranyitják a bezárt bölcsődét, az újranyitott kemping apartmanházakat kap, a városháza tornyának felújítására kiírták a pályázatot, naperőmű épül a város határában és elkészül a szennyvíztelepi út.

Emlékeztetett arra, Vásárhely nem csak négy éve fogott össze, hanem az önkormányzati választásokon is. Tízből kilenc körzetben is az összefogás jelöltje nyert. Ők olyan képviselők, akik nem kivesznek a közösből, hanem a sajátjukból is hozzáadnak. A vállalkozások is azt nézik, mennyit tudnak segíteni a közösségnek. Az önkéntességen voltak akik gúnyolódtak, de mégis sokan vállalják szabadidejükben – sorolta, mire a legbüszkébb.

Hódmezővásárhely akkor lehet igazán szabad, ha az ország is szabad. Remélem olyan kormány lesz, ahol mondjuk nem kell egy aláírás miatt 33 Csengettyű közi lakást üresen tartani. Egy olyan ország, ahol a korrupció ellen küzdőkkel szemben nem indítanak pert, nem indítanak hazugságkampányt. Ahol az iskolákat, kórházakat visszakapnák az önkormányzatok – fejtette ki.

Fotó: Bottyán Róbert

Márki-Zay Péter beszélt arról is, gyakorló katolikusként elkerülték, vagy nem vette észre a csodákat. Négy évvel ezelőtt, mikor elvállalta az indulást, utána nem sokkal hirtelen elveszítette az állását, karácsony előtt. – Akkor olyan területre találtam, ahol még nem jártam. Féltem tőle, mi lesz a jövő. De éreztem, hogy a Jóisten vezetett, csak a csodák juttathattak ide. Szokták kérdezni, hogy bírom a támadásokat. Csak úgy, hogy Önök és a Jóisten egyaránt segítenek – fogalmazott.

Amikor a rendezvényt elkezdték szervezni, még nem gondolták, hogy kirobbannak a harcok Ukrajnában, a magyar határtól 200 kilométerre. Márki-Zay szolidaritásból egy sárga színű szalagot is feltűzött a kék mellé, így a kék szalaggal kiegészülve utalt az ukrán nemzeti zászlóra. A rendezvényen gyűjtést hirdet a Tiszta Vásárhelyért Egyesület az ukrán menekültek javára. Összesen 185 ezer forint gyűlt össze az adománygyűjtő dobozba. A támogatásokat továbbra is várják a következő számlaszámra: 10700158-71188667-51100005 Cib Bank, a közleménybe kérik beírni, hogy az ukrán menekülteknek.

HódmezővásárhelyMárki-Zay Péterpolgármester-választásSzent István templom