,,Ne írd alá, Kata!” – hidakat zártak le részlegesen Budapesten

Elindult és javában tart a KATA-módosítás (lényegileg az adózási forma ,,megölése”) elleni tüntetés. Budapesten lezárták a Margit-, és az Erzsébet hidat. Szegeden is lesz tüntetés.

A kisadózókat érintő KATA módosításáról itt írtunk.

Budapesten 10 óra körül kezdődtek el az események, először a Kossuth téren volt békés tüntetés, majd beszámolók szerint a Momentum, és Gelencsér Ferenc, a párt elnökének vezetésével elindultak a Margit híd felé, azt elfoglalva, a forgalmat is akadályozták, ami miatt a rendőrök állítottak is elő személyeket.

Az összegyűlt emberek ekkor, akik között több politikus (jámbor András, Arató Gergely) is ott volt, azt skandálták, hogy

Ne írd alá, Kata!

Ezt természetesen Novák Katalin köztársasági elnöknek címezve.

Nem sokkal 11 óra után a tömeg a Margit-sziget magasságánál lezárta a hidat, az első sorokban az ételfutárok álltak. A Telex azt írta, hogy 11:30 körül a rendőrség felszólította a tömeget, hogy ne akadályozzák a forgalmat a hídon, és menjenek fel a járdára. A tömeg nagy pfujjolással válaszolt erre és a törvény visszavonását követelték. Volt egy tüntető leült az egyik rendőrautó elé, és leköpte azt. Ezt követően legalább három-négy rendőr cipelte a rendőrségi kisbusz felé.

A hídon Hadházy Ákos független képviselő mondott rövid beszédet, és azt mondta, Navracsics Tibor „Brüsszelben mindent megígér, aztán egy nap alatt elfogadják a katatörvényt is”. Ezért a leggerinctelenebb képviselőnek nevezte a minisztert.

12:30 körül tüntetők egy kis csoportja megpróbálta az Erzsébet hidat is elfoglalni, és a középső sávokat sikerült is. A belső sávban egy rendőrautó is keresztbe állt, írja a telex, és mivel a szélső sávokat nem foglalták el, így ha lassan is, de haladt ekkor a forgalom a hídon.

Közben Szegeden bejelentették, hogy ,,Vissza a KATÁT!” címmel tüntetést szerveznek a megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épülete elé.

Erzsébet hídkataMargit hídTüntetés