Ne az igazgatót keresse, ha gondja lesz az iskolaőrrel, hanem a rendőrséget

Az, akinek az iskolaőr intézkedése, annak elmulasztása, vagy kényszerítő eszköz alkalmazása az alapvető jogát sértette, a rendőrséghez fordulhat panasszal.

A sértett a rendőrségi panaszon túl kérheti, hogy az alapvető jogok biztosa vizsgálja az ügyét, amit majd az országos rendőrfőkapitány bírál el. Mindez akkor opció, ha a panasz elintézése nem esik más eljárás hatálya alá. Az is kiderült a Pintér Sándor belügyminiszter válaszából – amit egy képviselői kérdésre írt -, hogy az ügyekben a cselekvőképtelen személy helyett a törvényes képviselő járhat el.

A jogszabály szerint egyébként az iskolaőr igazoltathatja „a  biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt”, továbbá szükség esetén testi kényszert, bilincset, vegyi eszközt, rendőrbotot alkalmazhat kiskorúakkal szemben is, ha az illető „biztonságot sértő vagy veszélyeztető magatartása, ellenszegülésének mértéke” ezt indokolja.

Minden intézkedéséről a munkáltatójának (szolgálati elöljárójának), azaz a megyei/budapesti rendőrfőkapitánynak kell írásban jelentést tennie.

Belügyminisztériumiskolaőrrendőrség